woensdag 23 oktober 2019

Coloma

Een leuke, lichtere workerplacement.
Er worden 3 rondes gespeeld met in iedere ronde 5 beurten. Je hebt dus in totaal 15 beurten om je strategie toe te passen.
Je krijgt je de resource(s) die bij deze beurt horen.
Je begint met het kiezen welke actie je wil doen. Dit gebeurt gezamenlijk en afgeschermd. Je kan wel al wat zeggen over wat je van plan bent maar mag daar gerust in bluffen.
Daarna zet iedereen zijn karakter en worden de acties 1 voor 1 uitgevoerd.
Als je alleen op een actieveld staat, krijg je een dubbele actie. Sta je er met 2 of meer, dan zal er een kruis komen over de 2e actie en kan je de betreffende actie maar 1x doen.
Door een leuk (magneet)mechanisme met het wiel, kan je dit mooi draaien zodat het direct duidelijk is.
Mogelijke acties zijn: scheppen (resources opgraven), water (rivieren en bruggen kopen), bouwen (een extra gebouw zetten), paard en kar (vooruitgaan op een spoor en intussen resources krijgen), tent en meeples plaatsen.
Resources leveren geen punten op maar heb je nodig om de acties te doen die wel punten opleveren. Zo heb je werkers en geld of goud nodig om de rivier te verkennen en een brug te plaatsen (daarmee scoor je de meeste punten), een gebouw te bouwen (beperkt aantal punten) of een tent te plaatsen (beperkt aantal punten).
Naast deze manieren van punten verdienen gebeurt er na elke ronde nog een 'shoot-out', waarbij een aantal werkers het opnemen tegen bandieten. De meerderheid wint (meeples of bandieten). als je het meeste bijgedragen hebt aan de shoot-out, verdien je het meeste punten. Wie niet meedoet moet 1 of meerdere werkers naar de graveyard sturen (wat minpunten oplevert).
Het unieke is dat iedereen overal kan staan, geen beperkte plaatsen. Maar als je met meerdere spelers dezelfde actie kiest, wordt deze minder sterk.
Je moet dus wel wat inschatten wie waar voordeel mee heeft en wat die persoon als actie zal kiezen. Daarnaast moet je ook je eigen spel zo goed mogelijk spelen.
Wij speelden met 3. Het was relatief eenvoudig om de eigen acties goed te benutten.
Ik vermoed als je met 4 of 5 speelt, hij zelfs nog beter wordt.

Geen opmerkingen: