donderdag 10 oktober 2019

Pharaon

Dit spel stond op mijn interesse-lijst voor Spiel Essen en werd op Meeples al op tafel gelegd. Ideaal om al eens te spelen en deze al dan niet op mijn lijst te houden.
Het spel draait om workerplacement en resource-management. Je krijgt een aantal resources (verschillende kleuren, afhankelijk welke vaas je kiest), een nobele (die leveren een soort 'doel' op waarmee je extra punten scoort) en 2 zilver (jokers).
Om een actie te mogen doen moet je al een kleur afleggen (iedere ronde verandert dit want het rad wordt gedraaid. Je kan dit dus wel op voorhand al zien wat de volgende kleur wordt) en om de actie te doen, betaal je de nodige kleuren. Een kleur gelegd om 'binnen te gaan' in de kamer, hoef je niet nog eens extra te leggen. Er zijn 5 kamers. Je gaat vooruit op een puntentrack, je gaat vooruit op een pijl, (2e en 3e rij leveren punten op), je kiest extra resources of een token voor een actie, je koopt een arbeiderskaart (levert resources en punten) of je koopt een nobele-kaart.
Zo ga je 5 rondes lang proberen de beste combo's te maken met je resources en de mogelijke plaatsen.
Op het einde kan je nog extra punten scoren met de totems. Als je aan beide voorwaarden voldoet van de totem, krijg je de punten.
We speelden met 5 en dit was een goed spelersaantal. Lekker druk, goed nadenken welke actie je zeker wil doen en daar je werker plaatsen, want veel kans dat de volgende ronde die actie niet meer beschikbaar is.
Het bord lijkt oldschool en dat is wel eens leuk. Het thema rond Egypte is dan ook mooi uitgewerkt in de artwork,... Al blijft het natuurlijk een euroboardgame.
Het was een leuk spel maar omdat hij met 2 minder goed lijkt (te makkelijk wegens meer dan genoeg plaats), gaat hij toch van mijn lijst geschrapt worden. Genoeg workerplacements in de collectie die dan net wat vaker op tafel zullen komen.

Geen opmerkingen: