donderdag 21 april 2022

Ark Nova

Ark Nova
Eentje waar action-selection, handmanagement en engine building de bovenhand hebben. En die al een eindje op mijn 'love-to-play'-lijstje stond. Gisterenavond had ik de eer om deze met 2 vriendinnen te spelen.
Je start al met keuzes. En daar blijft het spel om draaien. Keuzes, keuzes, keuzes. I love it.
Als eerste ga je uit een starthand van 8 kaarten al 4 kaarten kiezen. Moeilijk, want waar wil je op spelen. Maar gelukkig kan je ook bij mindere keuze altijd wel iets doen.
Dan ga je in spelersvolgorde beurten nemen.
Je kiest een actie en volgens waar de kaart ligt (vlnr 1-2-3-4-5) wordt de kracht van de actie bepaald, met de meest rechtse kaart als sterkste actie. Na je actie schuif je de gebruikte kaart op de 1 en schuiven alle andere kaarten naar rechts door tot er geen gat meer ligt.
Mogelijke acties:
- Dierenkaarten spelen. Daarbij betaal je de kostprijs van de kaart en moet je (soms) de nodige symbolen hebben. Daarbij moet je ook kijken naar hokgrootte, zodat je dier voldoende ruimte heeft in zijn hok. Elk dier dat je huisvest, geeft je meer tickets (puntentrack) en inkomsten.
- Bouwen. Hierbij bouw je 1 tegel en kan je bonussen krijgen van plaatsen die je afdekt
- Kaarten trekken. Daarbij schuif je het koffietrack op en neem je kaarten van de stapel of van de openliggende rij  kaarten (afhankelijk van waar je met je universiteitstrack bent)
- Sponsoring. Je gaat een project sponsoren die extra voordelen en/of endgame-scoring geeft. Of je schuift het koffietrack op en neemt geld.
- Association: Je neemt een voordeel op het associationbordje waarbij je vooruit kan gaan op het universiteitstrack, een samenwerkingssymbool of onderzoekssymbool kan nemen of een blokje op een doelkaart leggen en daar vooruit gaat op het conservation-puntenspoor?
Wanneer het koffietrack op 0 staat, volgt een clean-up. Daarbij moeten alle spelers hun hand terugbrengen naar 3 kaarten. Wordt het open deck kaarten deels gerefreshed. En krijg je inkomen/geld.
Belangrijk dus om te kijken wanneer je soms eens wil doorduwen om dat track op 0 te krijgen, want zo verplicht je anderen (en jezelf) keuzes te maken uit kaarten, krijg je opnieuw geld (dat je zeker in de eerste rondes goed kan gebruiken) en krijg je weer meer keuze uit de open kaarten.
Tijdens het spel krijg je op bepaalde momenten ook de kans om je actie-kaarten te upgraden. Niet onbelangrijk, want die sterkere acties kunnen het verschil maken.
Het einde wordt getriggerd op het moment dat 1 speler zijn ticket-track en conservation-track kruisen. Elke andere speler krijgt nog 1 beurt.
Je krijgt nog punten voor een eigen doelkaart en endgame-scoring op je sponsorkaarten.
En dan is het tellen geblazen. Dat kan pijnlijk zijn. Eindigen in minpunten is mogelijk. Want je tracks worden van elkaar afgetrokken. Als die niet kruisen, dan mag je het vergeten om kans te maken op de overwinning.
Het is dus cruciaal om op het goeie moment te kruisen. En te zorgen dat je medespelers hun laatste goeie beurten niet kunnen spelen. Er zit dus toch een beetje een race-element in.

Conclusie: Artwork op de kaarten zijn (dieren)foto's. Mooi en past thematisch wel. Symboliek is vrij duidelijk en elke kaart heeft een nummer en staat ook nog eens uitgelegd in het boekje. Het zijn veel regels in het begin maar eens je een paar beurten achter de rug hebt, speelt het vlot.
Wie hoopt op een strategie, zal teleurgesteld zijn. Je moet vaak wat tactischer spelen en kijken wat je kan doen met de kaarten die je op dat moment hebt. De perfecte combo zit er wel ergens in maar met meer dan 250 kaarten is de kans klein dat je die krijgt.
Er is altijd wel iets wat je kan doen en die kansen zien en grijpen is de charme van het spel.
Speelduur is wel behoorlijk. 2u45min voor 3 spelers. Niet voor iedereen, ik kan dit wel smaken.
Meer plays maken het spel nog beter, als je weet welke soort kaarten er allemaal zijn en hoe je combo's kan maken. Mijn 1e keer spelen doet alleszins verlangen naar meer.

Geen opmerkingen: