zondag 19 juni 2022

Monsters on Board

Monsters on board
Dicedrafting en dice-manipulation.
Op Meeples speelden we deze kickstarter. Ons exemplaar komt er volgende week aan.
Er zijn 6 rondes en dan volgt nog een eindscoring.
In je beurt kies je 1 van de dobbelstenen die je in de auto voor je krijgt. Dit doe je 4x. Daarna zet je elk monster van dezelfde kleur als je gekozen dobbelstenen 1 stap vooruit. Dit kan acties triggeren en die voer je dan ook onmiddellijk uit. Dit gebeurt simultaan
Mogelijke acties:
- punten
- menhir verzetten, die levert je ook op bepaalde plaatsen voordelen EN zorgt voor een tussentijdse scoring. Bij de tussentijdse scoring worden enkel zoveel dobbelstenen meegeteld als het getal op de pompoendobbelsteen in die rij.
- monsterhand track opschuiven
- minions op het veld plaatsen, waarbij je vakjes kan afdekken en zo met je monsters sneller vooruit geraakt op de weg
- pompoenen waarbij je 1 van de 3 pompoendobbelstenen een getal hoger zet
- een dobbelsteen op je spelersbord een getal hoger of lager zetten.
Daarna kies je 3 dobbelstenen en die verplaats je naar je spelersbord beneden. De symbolen van de gekozen dobbelstenen mag je nu ook uitvoeren in. Dit zijn dezelfde als de symbolen op de monsterweg met uitzondering van punten. In plaats daar van krijg zijn er voetstappen waarbij je 1 kleur monster kiest en elk monster van die kleur een stap verzet. Waarbij je dan ook eventueel de getriggerde actie kan uitvoeren.
Let er wel op: hoe hoger de waarde van de dobbelsteen, hoe minder acties je zal kunnen uitvoeren. Het is dan ook belangrijk dat je daar een evenwicht in vindt of via de + en - actie die kan manipuleren om tijdens de tussentijdse scoring hoge punten te verkrijgen.
Nadat deze acties zijn afgerond plaats je de niet gekozen dobbelsteen op het handentrack. Afhankelijk van het getal krijg je nog x-aantal punten vooruit op dat track. En dan ga je in spelersvolgorde zaken aankopen. Dit kunnen spookjes zijn (extra voordelen die je een monster opleveren of een actie als een monster op die tegel terecht komt) of kaarten. De kaarten zijn extra endgame scoring voor bepaalde voorwaarden. Of je kan de gekochte kaart weggooien om 1 van de acties te doen. Je kan blijven kopen tot iedereen na elkaar gepast heeft.
Daarna volgt er nog eindscoring met een doelkaart die je in het begin van het spel gekregen hebt en die 50 punten kan opleveren. Plus de score van de gekochte kaarten. En dan nog 3 punten voor elke dobbelsteen van je zelfde kleur monster die op de laatste plaats geraakt is op de monsterweg.

Wat vond ik er van:
Een leuk puzzelspel genre roll-player,... Beetje overproduced maar dat maakt het visueel natuurlijk wel aantrekkelijk. En de mini's zijn ook wel goeie kwaliteit en zien er leuk en kleurrijk uit. Alleen jammer dat de mini's dan net wat te groot zijn om gemakkelijk op de plaatsen op de monsterweg te passen. Idem met score-tokens. Heel mooi gedaan maar te groot om praktisch te zijn.
Eentje die zeker met de tieners wel vaker zal gespeeld worden. Niet te moeilijk, grote visuele aantrekkingskracht en degelijke gameplay.

Geen opmerkingen: