vrijdag 2 juni 2023

Earth

Earth
1 van de nieuwste engine-builders in kickstarter-land.
Zelf niet gebacked. Maar deze zit wel in de vriendengroep. Dus ik kon deze eindelijk ook eens spelen op Meeples, nadat ik al veel positieve verhalen hoorde.
Je kiest eerst een climate, island en ecosystem kaart die je voordelen en endgamescoring geeft.
In Earth heb je als actieve speler keuze uit 4 acties. En de andere speler(s) mogen dezelfde actie uitvoeren (zonder enige kosten!) maar deze is natuurlijk minder sterk dan wat de actieve speler krijgt.
Mogelijke acties zijn:
- Planten: Actieve speler mag 2 kaarten toevoegen aan zijn tableau en 4 kaarten van het deck nemen en er eentje houden. Passieve spelers mogen 1 kaart planten en krijgen 1 kaart van het deck en houden die. Kaarten leggen moet je betalen met mest.
- Mesten: Actieve speler neemt 5 mest en mag 2 kaarten van het deck op zijn compoststapel leggen op zijn spelersbord. Passieve spelers nemen 2 mest of nemen 2 kaarten van het deck voor de eigen compoststapel. Op het einde krijg je nog een punt voor elke kaart in je compoststapel.
- Blokken: Actieve speler neemt 6 groene blokjes die hij op de vrije plaatsen legt op zijn kaarten en 2 mest. Passieve spelers kiezen tussen 2 blokjes of 2 mest. Blokjes gaan belangrijk zijn in de engine. En elk blokje levert op het einde nog 1 punt op.
- Groeien: Actieve speler neemt 4 kaarten op hand en kan 2 bomen/planten laten groeien. Passieve speler kiest tussen 2 kaarten van de trekstapel nemen of 2 groeien. Bomen/planten die volledig zijn leveren meer punten op, op het einde van het spel. Anders krijg je 1 punt per boomdeel.
Na het kiezen en uitvoeren van de actie zet iedereen zijn engine in gang. Elke actie heeft een kleur. En elke kaart die die kleur heeft, mag je activeren (moet niet!) maar wel met de beperking dat je in je tableau van links naar rechts werkt (bovenaan links beginnen, rij afgaan, rij eronder weer van links af beginnen en uiteindelijk eindigen rechts onderaan je tableau). Als je ook die kleur hebt in je island, climate of ecosystem kaart, mag je deze voor of na je tableau activeren. 
Zo speel je door tot iemand zijn tableau van 4x4 (dus 16 kaarten) volledig gebouwd heeft. De ronde wordt uitgespeeld en daarna volgt de endgame-scoring.
Naast de punten die je krijgt voor de compoststapel, de blokjes en de bomen, scoor je ook nog punten voor de doelkaarten en je ecosysteem-kaart. Want vanaf de start van het spel liggen er 4 doelkaarten open waar je een spelerstoken kan leggen op het moment wanneer je dit behaalt tijdens het spel. Hoe eerder je dit hebt, hoe meer punten. En daarnaast zijn er nog 2 doelkaarten die punten opleveren, afhankelijk van x keer het doel op de kaart.

Conclusie:
Wat een heerlijke engine-builder! Gameplay is heel vlot, niet moeilijk van regels, maar wel genoeg beslissingsmogelijkheden. Genoeg variatie in waar je op kan spelen. En deels afhankelijk van de doelkaarten en de kaarten die je in handen krijgt. Super veel herspeelbaarheid oa door de vele kaarten. Zowel in het deck als in de doelkaarten als in startkaarten van island, climate, ecosystem. Weinig downtime omdat je altijd betrokken bent in de actie van een andere speler. Enige nadeel is dat je (zeker met 4 spelers) soms even moet denken aan wie het nu ook alweer is om de actie te kiezen, zeker omdat iedereen toch wel vooral met het eigen spel bezig is. Maar dat kan even goed aan ons verstrooide brein liggen. 
Symbolen zijn duidelijk. En alles staat mooi op je eigen spelersbordje, waar ook de symbolen nog eens uitgelegd worden.
De kickstarter-versie is supermooi. De natuurkaarten zijn prachtige beelden. De houten componenten zijn goed afgewerkt en zijn ook wel een meerwaarde tijdens het spelen. Ik zou in deze wel nooit de retail-versie willen. Daar zijn de groene houten blokjes vervangen door kleine groene vierkante tokens. Echt mini-formaat. Wat mij heel wat gepriegel lijkt tijdens het spelen. 
Deze komt misschien wel op mijn wish-list.

Geen opmerkingen: