vrijdag 30 juni 2023

Medici

Medici
Een al wat ouder spel in een nieuw jasje. Bieden en area-control op tracks. Een kickstarter van een paar jaar geleden die woensdag ook op tafel kwam op Meeples.
De speler aan beurt draait kaarten open (1, 2 of 3). Daarna mag de volgende aan tafel bieden en zo ga je de tafel rond. Het hoogste bod wint en neemt de kaarten op zijn spelbord. Daarna neemt de volgende speler het draaien van kaarten over en wordt er opnieuw geboden.
Bieden kan enkel wanneer je nog voldoende plaats hebt op je spelbord om alle kaarten te leggen. Als startspeler is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden.
Het bieden stopt wanneer er nog 1 speler lege velden heeft op zijn spelersbordje. Die vult (kosteloos) de resterende plaatsen aan met de bovenste kaarten van de stapel.
Daarna tel je de waardes van de kaarten op en de hoogste waarde krijgt de meeste punten enz (punten is afhankelijk van aantal spelers).
Daarna wordt elke handelswaar (kleur kaart) overlopen en zet je zoveel passen vooruit op het track als je kaarten hebt van die kleur. Per kleur wordt ook hier gescoord voor de meeste en 2e plaats. En hoe hoger je gaat op een track, hoe meer punten het je kan opleveren.
Na 3 rondes is het enkel nog de eindscores vergelijken, er komen geen andere punten meer bij.

Conclusie:
Eenvoudig van regels, maar heel wat denkwerk. Ga je voor de hoge cijfers of net voor de kaarten die je op het gekozen track veel opleveren. En hoeveel heb je er voor over. Ook veel interactie, want met het bieden kan de prijs wel opgedreven worden. En je zal sowieso wel eens bieden om een ander te laten dokken. Maar wat als die er dan voor kiest om jou te laten betalen en een gokje te wagen dat er nog andere goeie kaarten komen. Speelt heel vlot. Heerlijk psychologische spelletjes.
Gegokt en verloren? Nee, deze is 'you win!'

Geen opmerkingen: