vrijdag 6 september 2024

Carnival of Monsters

Carnival of Monsters
Drafting met landschappen en monsters.
Er worden 4 rondes gespeeld. In elke ronde ga je draften en je start met 8 handkaarten. In ronde 1 en 3 wordt wijzerzin gespeeld, ronde 2 en 4 tegenwijzerzin.
Je kiest een kaart uit je stapel en gaat die uitspelen of voor een munt bewaren in je stapel van kaarten (links op je speelbord) die je wil houden om later (wanneer het je uitkomt) te gaan spelen. Kan je niet betalen, dan neem je een lening en zijn dit minpunten op het einde van het spel.
Er zijn 5 soorten kaarten
- landschappen: die leg je open en elk landschap heeft een kracht in de rechterbovenhoek staan. Dit zal bepalen welke monsters je er kan spelen
- monsters: die speel je in een landschap van dezelfde kleur. De kracht van het landschap moet wel hoger of gelijk zijn aan de kracht van het monster. Je mag meerdere monsters in een landschap plaatsen, zolang ze de kracht van het landschap niet overstijgen is dit ok.
- karakters: deze kaarten speel je links naast je spelersbord en leveren een voordeel/kracht op wanneer je er aan voldoet
- contractjes: deze speel je gedekt op je spelbord en zijn persoonlijke endgame-punten
- voordeelkaarten: hiermee krijg je een onmiddellijk voordeel (bv munten, kooi,...) en deze gaan daarna op de aflegstapel
Wanneer een ronde voltooid is (en je dus 8 kaarten gespeeld hebt) wordt gekeken wie het meeste aan de ronde-doelkaart voldoet. Die speler krijgt deze kaart en bijhorende punten. En dobbelt om te kijken hoeveel kooien er zijn. Dit is een éénmalige worp die voor alle spelers geldt. Voor elk monstertanden-symbool dat je staan hebt op je gespeeld monsters heb je een kooi nodig. Per kooi die je nodig hebt en niet hebt, betaal je 3 munten (of neem je een lening indien nodig).
Daarna leg je alle gespeelde monsterkaarten in je eigen stapel (rechts op je spelbord) zodat er in de volgende ronde nieuwe monsters kunnen gelegd worden. 
Na 4 rondes volgt een eindscoring. Daarbij tel je je punten op van alle monsters, punten van je contracten, per munt nog 1 punt en eventueel minpunten van leningen.
Wie het meeste punten heeft, wint.

Conclusie:
Thema is echt wel mijn ding. Horror en monsters, dat ligt mij wel. De artwork vind ik dan ook superleuk. De gebruikte symbolen zijn ook duidelijk en groot genoeg op de kaarten.
Gameplay: I love draftmechanismes wegens de interactie die dit met zich meebrengt. En deze is zo simpel in regels maar wel heel goed in wat hij doet. De keuzes die je gaat maken gaan deels gebaseerd zijn op wat je zelf kan gebruiken. Maar je gaat ook kijken wat de andere spelers nodig hebben en de kaarten die ze veel punten kunnen opleveren misschien wel achter houden. De typische drafting waar ik zo van hou.
Herspeelbaarheid is groot wegens de mega hoeveelheid kaarten. Dat heeft wel als nadeel dat de monsterkaarten die je graag wil (zeker naar het einde van het spel, wanneer je grote kracht in je landschappen hebt) er gewoon soms niet uitkomen.
Maar gezien de korte spelduur (ongeveer 45min) is dit geen ramp. Dan speel je deze gewoon nog een keertje.
Ik denk dat ik een nieuw favorietje gevonden heb.

Geen opmerkingen: