woensdag 15 mei 2019

Inuit The Snow Folk

Vorig jaar dit spel aangeduid als interessant. Vooral omwille van het artwork. Op dat moment getwijfeld en beslist om niet te kopen. Met als gevolg later toch spijt. Dus wanneer deze eindelijk uit kwam, ben ik toch voor de bijl gegaan.
Het is een vrij licht kaartspel met een engine-building en set-collection mechanisme.
In de doos zitten ook nog 2 kleine uitbreidingen. Maar wij speelden enkel het basisspel.
Een beurt bestaat uit 1 kaart op de 'markt' leggen. Eventueel nog 1 (of meerdere) kaarten bijvoegen met je scout-actie. En daarna 1 of meer kaarten van 1 soort nemen. De sterkte van de actie (en dus hoeveel kaarten je mag nemen) hangt af van hoeveel Inuits je onder die specifieke actie gespeeld hebt. En die Inuits kan je ook oprapen en in je dorp plaatsen met een actie. Sommige kaarten zorgen voor enkel punten op het einde van het spel. Maar bij de rites en spirits kan je ook een extra actie of kracht hebben waardoor anderen kaarten moeten discarden. Of die je extra punten opleveren afhankelijk van je sets.
Je kan punten verdienen met de kaarten die bovenaan je playerboard liggen, maw de sets die je verzamelt hebt. Maar je Inuits zijn ook punten waard. Ook als ze in een ander dorp (playerboard van een medespeler) liggen, krijg jij de punten. Maar pas op, als jij andere kleuren Inuits in je dorp geplaatst hebt, levert je dat minpunten op.
Soms is het afwegen wat je gaat doen. Ga je voor eigen gewin? Of ga je voor de kaart die een andere speler nodig heeft en verhinder je zo dat die veel punten scoort?
Ik vind het een leuke filler. Het is een vrij simpel spel dat vlot speelt. Het heeft prachtige artwork. En hoewel je je eigen playerboard hebt dat je zo optimaal mogelijk wil opbouwen, is er wel wat spelersinteractie door bepaalde kaarteigenschappen.
Wel jammer dat de playerboards groot zijn en enkel dubbel geplooid kunnen worden, waardoor er een veel te grote doos nodig is voor een klein spel.

Geen opmerkingen: