zondag 19 mei 2019

Neta-Tanka

Nog een Kickstarter die toegekomen was vorige week.
En die we snel konden uittesten.
De gameplay is niet moeilijk. Het is een redelijk licht spel en vrij toegankelijk voor nieuwe spelers. Een pure workerplacement.
Afhankelijk van het aantal spelers krijg je een aantal werkers.
Elk om beurt zet je een werker tot die allemaal op een locatie staan. De startspeler van die ronde voert al zijn acties uit en dan is het de beurt aan de volgende speler om zijn acties uit te voeren enz.
De enige kleine twist in het spel is dat je een link kan maken tussen 2 locaties en daardoor een extra resource of actie krijgt die afgebeeld staat op de link. En dat je soms dus je werker op een locatie zal plaatsen die wat minder interessant is omdat je de link wel wil.
Met de resources die je ontvangt, kan je op verschillende manieren punten scoren. Zo kan je je volk voorzien van voedsel. Kan je tenten bouwen. Handwerk zoals trommels, wapens en kledij maken. En je totempaal opbouwen. Dat zijn de 4 'tracks' waar je op het einde van het spel punten mee kan scoren.
Na 1 keer spelen was al snel duidelijk dat de totem heel belangrijk is. Wie daar goed op speelt, kan echt veel punten scoren. Wie dit links laat liggen, gaat zelfs punten verliezen omdat de laatste op dat track minpunten krijgt.
Bij een volgend spel zal het dus een race worden voor de totem-acties.
Het spel heeft mooie componenten in de deluxe-versie. Er is een duidelijk regelboekje. Het is een degelijk spel.
En toch overtuigd het ons niet echt. Het spel steekt er nergens bovenuit.
Er is geen enkele leuke twist.
Tijdens de rondes doe je echt elke keer hetzelfde, zorgen dat je een aantal resources krijgt en die dan gaan omzetten met je acties.
Zelfs als iemand de actie bezet die jij zou willen, zijn er wel andere soortgelijke acties nog niet bezet. Ook de 'object-cards' die voor punten op het einde van het spel zorgen, zijn zo gemakkelijk dat je die sowieso behaalt.
Dat alles zorgt er voor dat er weinig uitdaging in zit.
We speelden wel de zomer-kant van het spelbord. Misschien dat er bij de winterkant (en wat meer schaarste tijdens bepaalde actie) net iets meer uitdaging in zit.

Geen opmerkingen: