donderdag 16 januari 2020

Perudo

Een al wat 'ouder' spel dat in de film Pirates of the Caribbean aan bod komt. We waanden ons even piraten met deze afsluiter.
In Perudo heb je elk een beker met 5 dobbelstenen. Je rolt je dobbelstenen door je beker ondersteboven te zetten. Je mag naar je eigen dobbelstenen kijken. En daarna zegt de startspeler een getal met een aantal ogen van de dobbelsteen. De volgende speler kan dat bod verhogen, kan ook dat bod halveren naar perudo (cijfer 1 op de dobbelsteen vervangen door een tekening, telt ook als joker), kan 'exact' zeggen of kan de voorgaande speler beschuldigen dat hij liegt.
Daarna worden 1 na 1 de dobbelstenen onthuld. Zijn er meer dobbelstenen met dat aantal ogen dan verliest de persoon die de ander beschuldigde van liegen. Zijn er minder dobbelstenen, dan verliest de leugenaar. Als verlies doe je 1 dobbelsteen weg uit je voorraad.
Je kan ook een dobbelsteen terug verdienen door met 'exact' correct te zijn dat dit het precieze aantal is. Klopt je bewering van 'exact' niet, dan verlies je een dobbelsteen.
De persoon die als laatste nog dobbelstenen overhoudt, wint het spel.
Een mix van beetje blufpoker, een beetje inschatten wat de ander kan hebben en wat geluk.

Geen opmerkingen: