donderdag 9 januari 2020

Reavers of Midgard

Reavers of Midgard is een workerplacement, action-selection en set-collection spel.
Er worden 6 rondes gespeeld
Je hebt 1 bootje die je in je beurt op een actieveld kan plaatsen, op voorwaarde dat die actie nog niet eerder gekozen is. (In een 4-speler, bij 2 of 3 spelers kan je tot 2 acties zelf kiezen)
Maar niet getreurd, in de beurt van andere spelers, mag je ook de gekozen actie doen. Of je kan rusten, waarbij je resources of een dobbelsteen krijgt.
Wie de actie kiest, krijgt nog een bonus. De anderen krijgen in spelersvolgorde een mindere bonus of helemaal geen bonus wanneer ze de actie wensen uit te voeren.
Met die acties ga je enerzijds resources krijgen of reaverkaarten kiezen, dat zijn gratis acties (geen onkosten om de actie te mogen doen).
Reaverkaarten leveren dobbelstenen op, kan je als leider promoveren (waardoor clansymbolen van die kleur als joker tellen) of kan je inzetten voor hun specialiteit, wat een voordeel oplevert wanneer de actie - waar je je kaart onder schuift op je spelersbord - gekozen wordt.
Naast deze 2 acties, heb je ook 4 acties waar je voor moet betalen om de actie te mogen uitvoeren.
Je kan gaan zeemonsters bevechten, waarbij je ofwel kiest voor combat (rollen met dobbelstenen), ofwel kiest om een aantal dobbelstenen af te geven.
Je kan dorpen raiden, waarbij je artefacten verzamelt, je schip gaat upgraden of resources krijgt met de mogelijkheid boerderijen, muren of torens te verkrijgen. Kies je voor dat laatste, dan krijg je ook een terror-token, wat minpunten oplevert op het einde van het spel.
Je kan huizen raiden, waarbij je enerzijds allerlei sets gaat verzamelen maar waar je ook kan vechten om een muur of toren te veroveren.
Of je kan gebieden gaan onderwerpen, waarbij je ofwel resources afgeeft ofwel combat levert. Dit levert je een bonus op en per ronde krijg je een punt voor elk terrein dat je onderworpen hebt.
Het is belangrijk om op 1 of 2 zaken te focussen, spreiden levert veel te weinig op, weet ik nu uit ervaring. Gevechten met zeemonsters of inlijven van andere 'krijgers' leveren niet genoeg punten om kans te maken op de overwinning. Ook de end-game score-kaarten leveren amper punten op.
De acties om setjes te verzamelen daarentegen (zowel de kaarten als de boerderijen/muren/torens) zijn echt heel belangrijk.
Leuk spel, maar ik vond zijn broertje Champions of Midgard leuker. Deze is meer gericht op set-collection. En de monsters verslaan kost te veel dobbelstenen en levert in verhouding te weinig punten op. Terwijl de combat in CoM net het leukste stuk is waar je veel punten mee scoort.
Dat neemt niet weg dat we deze morgen opnieuw spelen, deze keer met 2 spelers.

Geen opmerkingen: