donderdag 30 januari 2020

Stockpile

Op Meeples kwam Stockpile op tafel, een economisch biedspel.
Je bent op de beurs en gaat speculeren. En wie na x-aantal rondes (afhankelijk van het aantal spelers), het meeste geld binnen haalt, is de winnaar.
Van gameplay heel simpel. Je krijgt 2 kaarten, legt de ene gedekt en de andere open op 1 van de stapeltjes. Als iedereen dit gedaan heeft, begint het bieden. Als iedereen een stapeltje heeft, betaal je wat je geboden hebt. Daarna worden eventuele actiekaarten gespeeld (een aandeel verhogen of verlagen). En dan krijgt iedere speler de kans om aandelen te verkopen aan de koers die er staat.
Wanneer iedereen zijn gewenste aandelen verkocht heeft, gaat de beurs veranderen aan de hand van combinatiekaarten die iedere speler heeft. Dit kan er voor zorgen dat een aandeel dubbel zoveel waard wordt, maar kan er even goed voor zorgen dat een aandeel de dieperik ingaat en je al je kaarten van dat aandeel moet discarden.
En daarna start de volgende ronde.
Bij de laatste ronde wordt er na het verkopen gekeken wie van welk aandeel het meeste kaarten bezit. En die krijgt nog een mooie bonus. Je wil dus ook niet altijd verkopen tussendoor, want die bonus op het laatste is natuurlijk wel belangrijk. Maar durf je speculeren met de kans dat je alles verliest?
Na het vergelijken van de meerderheid wordt de beurs nog een laatste keer beïnvloedt en gaat iedereen zijn laatste aandelen nog verkopen. En dan zijn geld tellen.
Een leuk biedspel dat echt tot zijn recht komt met 5 spelers. Heel veel interactie. Wat leidt tot gevloek, gelach,... Echt een toppertje in het genre biedspellen.

Geen opmerkingen: