zondag 5 januari 2020

The Magnificent

Gisteren gingen we bij De Pionisten spelen. Een hele namiddag spellen, met goeie uitleg zodat we niet eerst zelf de regels moeten leren, handig toch.
We kozen als 1e spel The Magnificent, de 2e werd Masters of Renaissance.
The Magnificent is een dicedrafting, action-selection en tileplacement spel. De regels zijn redelijk straightforward, al zijn er hier en daar een paar kleine regeltjes of uitzonderingen.
Er zijn 3 rondes en iedere ronde bestaat uit het kiezen van 4 dobbelstenen en 4 acties.
Bij het kiezen van je dobbelsteen is zowel de kleur als het getal van belang. Een hoger getal geeft je een betere actie, maar je betaalt wel meer op het einde van de ronde. De kleur is van belang voor welke tegel je wil plaatsen of op welk spoor je gaat reizen. Een witte dobbelsteen is een jokerkleur bij de gekozen actie, wordt daarna (bij de volgende acties) kleurloos, maar telt wel mee op voor de betaling op het einde van de ronde.
Nadat je een dobbelsteen hebt gekozen, leg je die op een activatiekaart die bepaalde voordelen heeft (bv telt voor +2, levert een diamantje op,...) kan je kiezen uit 3 acties: bouwen, reizen of performen.
Wanneer je bouwt, ga je een (of meerdere tegels) plaatsen en krijg je de bonussen die je afdekt. Tegels zijn normaal in de kleur van je dobbelsteen, maar door bepaalde pionnen te gebruiken kan je die veranderen. Hoeveel tegels je kan bouwen hangt af van je kracht. En die bepaal je door de getallen van je dobbelstenen in die kleur samen te tellen. Je kan eventueel nog diamantjes afgeven om je kracht te verhogen.
Wanneer je reist, verdien je diamantjes en wanneer je stopt op een tentje, krijg je die. Je kan ook performance-kaarten scoren. Hoeveel stappen je mag verzetten op het karrenspoor van de kleur dobbelsteen, hangt af van je kracht. En die bepaal je door de getallen van je dobbelstenen in die kleur samen te tellen. Je kan eventueel nog diamantjes afgeven om je kracht te verhogen.
Als laatste mogelijke actie ga je performen. Afhankelijk van je kracht kan je een aantal tenten en kaarten activeren om punten en munten te scoren. En die kracht, je raadt het al, bepaal je door de getallen van je dobbelstenen in die kleur samen te tellen. Je kan ook hier eventueel nog diamantjes afgeven om je kracht te verhogen.
Nadat je 4 dobbelstenen gekozen en geactiveerd hebt, ga je een nieuwe activatiekaart draften. En scoor je nog punten afhankelijk van welke kaart je kiest om te discarden.
Zo doe je 3 rondes en dan komt de eindscore-telling.
Het spel heeft heel mooie artwork, toont op het eerste zicht nogal donker maar dit contrasteert mooi met de kleurrijke dobbelstenen, karren,...
De mechanismes vormen ook een mooi geheel. En doordat het redelijk straightforward is en de iconen snel duidelijk zijn, speelt het vlot. Het spel kan soms wel wat AP (Analysis paralysis) en bijhorende downtime met zich meebrengen. Het is echter wel eentje die ik zeker nog eens opnieuw wil spelen.
Soms wordt al eens de link gelegd of vergelijking gemaakt met Crystal Palace, omwille van de dobbelstenen en het betalen van geld ifv het getal. Het zijn echter 2 verschillende spellen.

Geen opmerkingen: