zondag 7 november 2021

Canopy

Canopy
Er kwam nog eens een kickstarter toe deze week. Canopy is een voornamelijk 2-speler spel maar kan ook solo of met 3 of 4 personen gespeeld worden. Het spel heeft push-you-luck en set collection als mechanismes.
Er zijn 3 rondes en na de 3e ronde volgt de eindscoring.
In je beurt ga je naar de 1e stapel kaarten kijken en die al dan niet nemen. Daarna leg je een kaart bij (ofwel op de stapel zelf, ofwel op de lege plek wanneer je de stapel kaarten genomen hebt). Als je de 1e stapel niet genomen hebt, doe je hetzelfde met de 2e stapel. En idem met de 3e stapel. Kies je ook de 3e stapel niet, dan neem je de bovenste kaart van het deck.
Wanneer alle kaarten op zijn, is de ronde over.
Elke kaart heeft een eigenschap of een manier van scoren.
Zo ga je bomen bouwen, hoe hoger hoe beter. Of misschien ga je niet voor de hoogste boom maar voor het meeste bomen. Maar wanneer je een kruin (canopy) trekt, ben je verplicht die op een nog niet afgewerkte boom te leggen. 
Zon en regen als setje scoren punten, planten scoren punten als je aan de voorwaarden voldoet. En dan heb je nog de dierenkaarten die ofwel een eigenschap hebben die je 1x in de ronde kan gebruiken of die punten scoren op het einde van het spel. Naast de positieve kaarten heb je ook nog een paar rampen die er voor zorgen dat je kaarten verliest, al kan dat ook een positief effect hebben om zo aan de voorwaarde van de plantenkaarten te voldoen.
Het spel speelt op een halfuurtje met 2 spelers. Het is eerder een licht kaartspelletje. Met toch wat gelukselementen. Vooral het al dan niet goed uitkomen van de bomenkruinen kan een beslissende factor zijn als het gaat over winst of verlies.
De kaarten zijn wel mooi vormgegeven. Kleurrijk en leuke details op sommige kaarten. Wij kozen voor de deluxe-editie en uiteindelijk blijkt die weinig meerwaarde te hebben. De tokens op gescoorde bomen zijn nu houten meeples. Er zit een linnen zakje bij om de meeples in te bewaren. En de kaarten die de stapels aanduiden zijn in de deluxe-versie 3 kartonnen bordjes met wat extra artwork. Alle 3 de zaken zijn van weinig meerwaarde in het spel.
Vooral fan omdat dit een leuke 2-speler is die wel wat herspeelbaarheid heeft en niet te lang duurt. Maar wie van het zwaardere werk houdt, zal deze niet met voldoening spelen.

Geen opmerkingen: