dinsdag 9 november 2021

City of Crowns

City of Crowns
De eerste uitbreiding bij Paladins of the West Kingdom.
Gameplay blijft voor het grootste stuk hetzelfde, er komen enkel 2 mogelijke acties bij en een nieuw track: diplomacy. En ipv de keuze van je paladin, welke je speelt, welke je onder en welke je bovenaan legt, ga je nu 4 kaarten trekken ipv 3 en 1 paladinkaart uit het spel verwijderen.
Bij de ene actie (Muster) ga je Musterkaarten verzamelen en krijg je de meeple die eventueel op de kaart ligt. Een meeple leg je op de kaart om het voordeel te krijgen, een gewone workerspot dus.
De andere actie is negotiate. Daarbij kan je ofwel de gekozen kaart gebruiken om een andere actie gratis uit te voeren (en geeft daarbij ook nog de virtuele boost van dat track). Of je kan de gekozen kaart gebruiken voor set-collection, iets wat op het einde van het spel ook nog punten oplevert.
Een eerste maal gespeeld en onze ervaring was dat de Muster-actie veel inspanning vraagt en weinig oplevert. Zeker als er amper op de workerspots gespeeld wordt, komt het duur uit om enkel de kaart te nemen. En naar eindscore toe levert dit ook erg weinig punten op. Conclusie: enkel interessant als er meerdere personen op de workerspots spelen zodat je die workers zelf kan gebruiken.
De negotiate is interessanter. De punten voor de setcollection lopen wel op. En ook de andere mogelijkheid loont de moeite omdat je en de boost krijgt voor de actie en geen proviand (meelzakjes) of munten moet betalen voor de actie(al moet je wel de munten van de negotiate-actie betalen).
Is deze uitbreiding een must? Nee. Het basisspel is fijn en levert al genoeg keuzes op en de herspeelbaarheid is groot.
Is deze uitbreiding een meerwaarde? Ja. Het levert extra mogelijkheden op voor wie wat meer opties wil, het zorgt voor meer scoringsmogelijkheden en gaat herspeelbaarheid nog vergroten.
De bigbox is wel een noodzaak als je basisspel en uitbreiding samen wil bewaren en dat levert natuurlijk extra kosten op.

Geen opmerkingen: