zaterdag 29 januari 2022

The Red Cathedral

The Red Cathedral
Tof area-control spelletje met resources verkrijgen via een rondelsysteem.
Belangrijk: er zijn 2 soorten punten. De gewone punten is 1 stapje vooruit. De prestigepunten maken in het begin grotere sprongen. Maar naarmate verder in het spel wordt het verschil tussen de 2 kleiner of is er geen verdchil meer.
In je beurt heb je 3 mogelijke acties:
- Een kathedraalkaart reserveren. Je legt je vlag op de kaart en neemt de werkplaats-token. Ofwel betaal je om de token telkens te kunnen activeren, ofwel leg je die omgedraaid op je playerboard.
- Bouwen. Je legt max 3 resources op je kathedraalkaarten of je maakt een ornament of een combi van beide. Kathedraalkaarten die af zijn leveren munten/punten. Ornamenten zijn belangrijk in de area-control en kunnen prestigepunten opleveren.
- Resources nemen. Je verplaatst 1 dobbelsteen zoveel plaatsen op de rondel als het aantal ogen. En neemt daarna het aantal keer de resources als dat er dobbelstenen liggen. Trigger je door de kleur dobbelsteen een werkplaats, dan kan je ook de resource van de werkplaats krijgen. En je mag de kaartactie van het kwadrant uitvoeren. Daarna rol je alle dobbelstenen op die locatie.
Het speleinde is er wanneer iemand zijn 6e kathedraalkaart gebouwd heeft, die krijgt 3 prestigepunten. Andere spelers krijgen nog 1 beurt.
Daarna volgt puntentelling voor de area-control. Elke toren wordt apart geteld. Elke gebouwde kathedraalkaart telt voor 2 prestige, ieder ornament voor 1 prestige. Wie meest bijgedragen heeft (kaarten en ornamenten worden samengeteld) krijgt aantal prestige van die toren, de 2e en 3e krijgen de helft en de helft van de helft (bij een 2-speler krijgt de 2e 1/3).

Leuke twist om met het rondelsysteem resources te krijgen. Lijkt heel random met de dobbelstenen maar biedt veel mogelijkheden, oa door combi met kwadrantkaarten en werkplaatsen. De 2 puntensporen zijn echt een plus.
Area-control is wel mijn ding en het is leuk dat dit eens aan bod komt in een lichter spel zonder gevechten of interactie tussen spelers.
Terwijl de rest van de resources mooie houten componenten of plastiek edelstenen zijn en de dobbelstenen erg groot, zijn de kartonnen tokens voor munten klein en teleurstellend.
Met meer waarschijnlijk beter, al speelt hij ook wel goed met 2. Maar dat is met area-control wel vaker zo.

Geen opmerkingen: