zaterdag 8 januari 2022

Boonlake

Boonlake
Je herkent de duidelijke hand van Pfister met een aantal mechanismes vergelijkbaar met vooral Maracaibo en wat minder Great Western Trail.
Een puntensalade waar zowat alles wel iets oplevert en waar je op zoek moet naar combo's.
- In je beurt kies je een actietegel waarbij je een kaart kan spelen of afleggen voor geld, de linkerkant kan uitvoeren en alle spelers (inclusief jij) de rechterkant mogen doen.
Mogelijke acties zijn: tegels leggen (dorp of vee), meeples plaatsen of upgraden, extra kaart spelen, regio scoren of levers (deuren) kopen. Een actietegel kan uit een mix van deze bestaan. Net zoals in de andere 2 genoemde spellen speel je voordelen vrij wanneer je gaat upgraden en zaken van je bordje wegneemt.
- Daarna ga je met je bootje een max aantal stappen vooruit (afhankelijk van waar je de actietegel nam) en krijg je het voordeel waar je op landt.
- En als laatste schuif je de actietegel onderaan in het bordje en gaan de andere actietegels omhoog.
Wanneer iemand een blauwe poort passeert volgt er een tussentijdse scoring en krijg je punten en inkomen van munten en kaarten, afhankelijk van wat je vrijgespeeld hebt en waar je staat op het inkomsten- en kaartentrack. Na de 4e poort wordt de ronde afgewerkt, volgt de tussentijdse scoring en dan de eindscoring.

Een eerste keer spelen met 2 duurde toch ruim 2,5u. Wel met opzoekwerk in regelboek, geen rushtactiek en het elk om beurt uitvoeren van de rechterkant van de actietegel. Ervaring met Pfisterspellen leert dat de speeltijd wel vermindert bij vaker spelen en al eens wat rushen.
Weinig downtime omdat je ook in de actie van de andere speler(s) betrokken bent. Wel weinig interactie tijdens het spelen.
Punten lagen uiteindelijk ruim uiteen maar tot aan eindscore ging het eigenlijk echt gelijk op (247-214)
De combo's zijn echt wel belangrijk. De 30 punten verschil werden verklaard door combo van spelen op levers (deuren) bij tussentijdse scoring en eindscorekaarten. Ook het plaatsen van cattle-tegels kon efficiƫnter (het duurde even tot we door hadden dat ze niet zo veel opleverden in de tileplacement die we legden).
Duidelijk dus dat we deze snel nog eens moeten spelen om nog beter te scoren.
We waren het er wel allebei over eens dat we GWT leuker vinden maar dat deze wel beter is dan Maracaibo.

Geen opmerkingen: