maandag 17 oktober 2022

Astra

Astra
In je beurt heb je keuze uit 2 acties.
- Sterren kleuren op een constellatie-kaart. Daarbij betaal je sterrenstof en kan je per betaalde sterrenstof 1 ster kleuren.
Belangrijk hierbij is dat je altijd aansluitend moet werken en maar op 1 kaart mag werken in 1 beurt. Iedere kaart is zo opgebouwd dat je niet zomaar in 1 beurt de volledige kaart kan inkleuren, dus dat je anderen ook de kans moet geven of een telescoop (joker) moet inzetten om een extra beurt te krijgen.
Sommige sterren zijn helderder dan andere en die geven je wisdom, waardoor je opschuift op een track en zo meer ruimte vrijspeelt om kaarten te verzamelen.
Wanneer de laatste ster gekleurd is, krijgt diegene die die inkleurde de kaart, anderen die er ook op speelden mogen een bonus kiezen. Bonus kan zijn sterrenstof, punten, telescoop, wisdom, buidel voor sterrenstof vergroten,...
Een kaart heeft je een voordeel dat je kan gebruiken door die te tabben. En zorgt voor endgame-scoring. Maar soms heb je gewoon de bonus van een kaart nodig en wil je liever de kaart zelf niet.
- Rusten. Hierbij krijg je opnieuw sterrenstof tot aan je limiet van je buideltje. En je mag een kaart die je getabt hebt opnieuw rechtop plaatsen. Maar let op, welke soort kaart je mag draaien hangt af van het symbool van de rondel. En dat symbool schuift op telkens iemand een rust-actie uitvoert. Je moet dus goed timen.
Wanneer het kaartdeck op is (aantal kaarten afhankelijk van het aantal spelers), krijg je nog 1 beurt en dan worden punten geteld. 
Op het einde scoor je nog punten van gekleurde sterren op kaarten die nog op het speelbord liggen. En adhv setjes van symbolen op de kaarten die je zelf hebt liggen. Maar belangrijk, enkel de kaarten die rechtop liggen, tellen mee!

Conclusie: Aangenaam verrast. Niet moeilijk van regels maar toch behoorlijk wat denkwerk. Ook prachtige artwork. Herspeelbaarheid is groot want het deck kaarten is vrij uitgebreid. En ook de kaarten voor de set-collection (want je start met een paar kaarten al aangeduid) zijn voldoende zodat je daar ook al wat richting krijgt voor welke kaarten je al dan niet wil gaan.
Speelduur is ook goed. Met 3 speelden we een 75min, wat wel ideaal is voor dit soort spel en moeilijkheidsgraad.
Jammer dat door de area-control op de kaarten dit spel minder geschikt is voor 2 spelers, anders kwam deze zeker in de collectie.
Topper!

Geen opmerkingen: