donderdag 27 oktober 2022

Keeper of Keys en Gates of Gold (Viscounts)

Viscounts of the West kingdom nu met de uitbreidingen Keeper of Keys en Gates of Gold.
Basisspel al aantal keer eerder gespeeld. Uitbreidingen was de eerste keer. 3 spelers.

Keeper of Keys brengt kistjes in het spel die een extra voordeel triggeren wanneer die onder een kaart liggen. In combinatie met extra hero-cards die je via een nieuw soort actie op 1 van je startkaarten kan verkrijgen. En in combi met public buildings die 1 van je gebouwen vervangen en je extra punten en een extra voordeel opleveren. 
Sterk punt van deze uitbreiding: hero-cards die je in je deck kan verkrijgen. En de kistjes die meer mogelijkheden bieden. Een groot voordeel is ook de nieuwe spelersborden die dikker zijn en uitsparingen hebben voor de schijven en de kistjes.
De public buildings waren minder interessant. Daarvoor moet je echt focussen op bouwen en dan op een plaats komen waar je al gebouwd hebt om het public building te plaatsen en dan je eigen gebouw weer op je bordje te plaatsen. Brengt te weinig op in vergelijking met wat je ervoor moet geven.

Gates of Gold brengt een extra bordje voor manuscripten waardoor je extra vrije acties krijgt. En je Kings Order kaarten kan nemen. Die Kings Order zorgen er voor dat je Outsider-kaarten kan verkrijgen, wat een extra endgame-scoring zal triggeren. Daarnaast ook nog nieuwe leadercards voor het kasteel voor meer variatie. En extra punten/voordeel kaart voor wie als 1e 3 dezelfde/verschillende gebouwen heeft gezet.
Sterk punt: outsider-kaarten voor endgame-scoring. In combi met vrije acties die je vrijspeelt via de manuscripten. De bouw-bonuskaarten zijn te verwaarlozen. Leuk als je ze hebt, niet iets om per sé naar te spelen. 

Beide uitbreidingen zijn an sich wel leuk en bieden zeker een meerwaarde. 
Maar de 2 uitbreidingen samen zorgden er voor dat het te veel was om op te spelen. Je moet je echt gaan focussen op 1 van de 2 uitbreidingen om goed te gaan scoren. Beetje zonde dat je dan 1 uitbreiding bijna volledig negeert.
Onze voorkeur was verdeeld. De 2 mannen verkozen Keeper of Keys. Ikzelf vond Gates of Gold net fijner spelen.

Geen opmerkingen: