vrijdag 28 oktober 2022

Woodcraft

Woodcraft
Action-selection met contracten als endgame-scoring.
In 13 beurten (14 wanneer je met minder dan 4 spelers bent) ga je allerlei acties doen waarbij je dobbelstenen en resources gaat verwerven om contracten te vervullen. Die contracten leveren weer resources en punten wanneer je ze vervult. En tellen mee voor endgame-scoring. Maar om die veel punten te laten opleveren, moet je op een reputatietrack omhoog.
In je beurt selecteer je een actie op het wiel en leg je die actietegel daarna in het volgende segment. Wanneer je over de pijl gaat op het actiewiel, mag je dit enkel doen als je daarmee geen andere actietegels wegduwt, maw het volgende segment moet nog vrij zijn van actietegels. Anders kan je die actie niet selecteren, tenzij je een andere actietegel kiest en een lantaarn betaalt.
Mogelijke acties:
- dobbelstenen kopen
- dobbelstenen verkopen
- 2 elfjes activeren voor productie of 1 elfje voor productie en een dobbelsteen 'planten' op je boom
- upgrade op je spelersbordje doen
- resources kopen
- elfje kopen
- contract nemen en eventueel een 2e contract erbij kopen
Daarnaast heb je ook nog een aantal vrije actie die je in je beurt kan doen zoals bv een dobbelsteen splitsen in verschillende dobbelsteen door je upgrade zaag te gebruiken, 2 verschillende dobbelstenen optellen tot een nieuw getal voor de dobbelsteen met de upgrade, een blokje afgeven om een getal op je dobbelsteen +1 (of met andere upgrades +2 of +4) te doen, een contract vervullen, 3 lantaarns afgeven om een 2e actie te doen,...
Wanneer je een contract verwerft, leg je het naast het symbool van de kaart. Na x-aantal rondes, bij de inkomsten-fase, schuift dit naar beneden en wordt het minder waard. Je moet dus op tijd zorgen dat je je contract vervult. En dan nog liefst een contract met de rode kransen, want die zorgen er voor dat je op het reputatietrack vooruit gaan. En afhankelijk hoe ver je daar op geraakt, wordt er een multiplier actief. En die multiplier maakt echt het verschil tussen winst of verlies bij de eindscore-telling.

Conclusie: Mechanisme van het actiewiel kennen we van Praga Caput Regni en is altijd wel interessant. Nu wordt het op een iets andere manier gebruikt en dat is fijn dat er daar toch aandacht voor geweest is. Leuk mechanisme is dat je dobbelstenen kan verzagen (splitsen) of lijmen (optellen) om zo aan de nodige getallen op de gevraagde dobbelstenen te komen. 
Minder interessant is het dak waarbij je door bepaalde tools die je krijgt piramide-gewijs extra bonussen kan krijgen, maar dan wel enkel als het geen 2 dezelfde zijn. Het werd snel duidelijk dat dit onmogelijk was om daar echt op te spelen.
Het spel duurt behoorlijk en er is een grote kans op AP. Dat zorgt er toch voor dat ik deze eerder met 2 of 3 zou spelen dan met 4.
Degelijk spel. Maar als ik vergelijk met de andere spellen van Suchy zoals Underwater Cities, Praga Caput Regni en Messina1347, dan is Woodcraft voor mij het minste spel in de reeks. Zowel thematisch, grafisch als van gameplay.

Geen opmerkingen: