vrijdag 14 april 2023

Five Tribes

Five Tribes
Eentje die we in een ver ver verleden al eens speelden op De Pionisten, de eerste keer dat we er naar toe gingen. En hij is altijd op de radar blijven staan omdat we hem toen wel goed vonden.
Gisterenavond speelden we hem nog eens opnieuw.
In spelersvolgorde ga je bieden op een plaats in welke volgorde je daarna de actie gaat uitvoeren. En daarna ga je in de nieuwe spelersvolgorde je actie kiezen.
Je doet elke beurt hetzelfde: je neemt alle meeples van 1 tegel en gaat die 1 voor 1 (voor elke stap eentje) op een aangrenzende tegel plaatsen. Met je laatste meeple die je plaatst moet er al minstens 1 meeple van die kleur op de tegel staan. En dan neem je alle meeples in de desbetreffende kleur en voer je de actie van de kleur uit.
- Wit: niets, tegel-actie djinns en endgame-scoring. Je neemt de meeple bij jou.
- Geel: niets, endgame-scoring. Je neemt de meeple bij jou
- Blauw: x-aantal meeples maal x-aantal blauwe omliggende tegels = aantal munten
- Groen: x-aantal kaarten uit de rij nemen. Set-collection van resources en slaven als jokers (die de blauwe, rode actie boosten of die kunnen gebruikt worden met de djinns)
- Rood: een meeple vermoorden. Dit kan eentje op een tegel zijn of je kan een gele meeple in bezit van een tegenspeler weghalen.
Daarna moet of kan je de tegelactie doen:
- Palmboom op de tegel plaatsen (verplicht)
- Paleis op de tegel plaasten (verplicht)
- Djinn-kaart kopen door 2 witte meeples of jokers af te geven (optioneel). Djinn-kaarten geven endgame-scoring en een voordeel tijdens het spel.
- Kaarten kopen uit de rij (optioneel)
Wanneer je de laatste meeple van een tegel genomen hebt en de tegel dus leeggeroofd hebt, dan mag je je kameel daar plaatsen. Dit levert end-game scoring op. Als er al een kameel opstaat, kan niemand anders die tegel nog claimen.
Het spel eindigt als er geen legale zet meer kan gedaan worden met de meeples die overblijven. Of wanneer een speler al zijn kamelen op het bord heeft staan.
Dan scoor je nog punten voor je munten, je tegels, je set-collection, palmbomen of paleizen op je tegels en je djinn-kaarten. Ook witte en gele meeples scoren nog punten en wie de meerderheid heeft van gele meeples scoort nog extra.

Conclusie: eenvoudig van regels en heel fijn van gameplay. Veel keuzes te maken: van keuze van bieding tot keuze op wat je speelt en welke meeples je waar plaatst (want die kan een medespeler later gaan gebruiken). Grote herspeelbaarheid wegens andere djinns, andere tegel-setup (random), andere meeples op de tegels,...
Artwork is niet zo mijn ding, maar symboliek is wel vrij duidelijk. En voor de Djinn-kaarten is er ook een player-aid zodat je dit snel kan opzoeken.
Is eentje die op de wish-list blijft staan.

Geen opmerkingen: