vrijdag 29 december 2023

Couture

Couture
Een biedspelletje in de mode-sector
Eenvoudige gameplay maar toch paar interessante keuzes tijdens het spelen.
Iedereen start met dezelfde biedkaarten en je gaat die 7x (rondes) simultaan in je hand sorteren gescheiden door 2 kaarten. Wat je links plaatst is om te bieden op de NY kolom, in het midden (tussen de 2 stedenkaarten) is wat je biedt op de Paris kolom en wat je rechts plaatst daarmee ga je op de kaarten in de Tokyo kolom bieden.
De hoogste bieder mag eerst een kaart in die kolom kiezen enz. Je kan zelfs negatief bieden en toch een kaart oprapen, enkel wanneer je geen kaarten daar plaatst in je hand, krijg je ook geen kans op een kaart. Bieden er daardoor bv maar 2 personen dan krijgt de hoogste bieder eerste keus, de 2e bieder 2e keus en de 3e kaart gaat opnieuw naar de hoogste bieder.
Je kan nieuwe/betere biedkaarten verkrijgen, haute-couture kaarten die end-game scoring geven voor meeste symbolen, streetwear die wie een setje heeft direct extra punten opleveren, andere mode-kaarten die per verschillend symbool endgame-scoring opleveren, gewone puntenkaarten,... Maar het leuke is net dat er ook flop-kaarten tussen zitten. En wie de meeste heeft, krijgt natuurlijk minpunten.
Speelt met 4 spelers op ongeveer 20min.

Conclusie: dochter en ik vonden deze best wel leuk. Man en zoon vonden er niets aan. 
Daarbij speelt het thema al een grote rol. Fijn om eens een niet-alledaags thema te hebben, maar dat is duidelijk niet voor iedereen een hit. De artwork is stylisch, schetsmatig,... en past er helemaal bij.
De deluxe-kickstarter versie heeft dan ook een glossy-feeling wat het thema nog extra uit de verf laat komen. 
Gameplay is eenvoudig maar genoeg keuzes. Voor een fillertje toch genoeg diepgang. De flopkaarten zijn hier wel essentieel in omdat dat de keuze toch wel zal beïnvloeden. Wil je het risico lopen op een flop om die ene kaart die je nodig hebt te pakken te krijgen?
Het bieden en de kaarten die altijd anders zullen liggen maakt het ook interessant genoeg om te herspelen.

Geen opmerkingen: