zaterdag 23 december 2023

Kutna Hora

Kutna Hora
Een Tsjechisch spel waarbij een economie gesimuleerd wordt.
Er zijn 5 rondes waarin je elke ronde 3 beurten hebt en 2-2-1 actie kan uitvoeren.
Belangrijk in dit spel is dat resources constant schommelen in prijs en je geen eigenlijke resources krijgt, enkel geld. Je betaalt dus de nodige resources/bouwkosten in geld aan de prijs die er op dat moment staat voor die resource.
Acties selecteer je door je multi-use kaarten te gebruiken.
Mogelijke acties:
- Plot: daarbij betaal je ofwel 5 munten ofwel de prijs in munten naast het gebouw dat er al staat. Wanneer er mogelijkheden zijn naast een gebouw, ben je verplicht daar te plotten. En je legt een marker van je kleur op dat vlak.
- Rights: je betaalt de aangegeven prijs van de kolom en neemt de bovenste gebouwtegel. Die leg je bovenaan je spelersbordje
- Building: Belangrijk: je kan enkel gebouwen bouwen van de 3 mogelijkheden op je spelersbordje. Je betaalt de prijs van het hout dat bovenaan de tegel staat en legt de tegel op een stuk grond dat je al 'plotte'. Daarna verzet je het productietrack op je spelersbordje. En krijgt nog de eventuele voordelen bv mijn plaatsen, gilde-token op het bord leggen (scoort nog niet), zwaan-token krijgen, sint barbara kerk bouwen waarbij de tax omhoog gaat,... Als laatste worden de kaartjes en tracks die de prijs van het goed beïnvloeden aangepast. Er zijn publieke gebouwen en private gebouwen. Bij publieke gebouwen zijn er veel symbolen die belangrijk zijn voor endgame-scoring. Bij private gebouwen plaats je een huisje en krijg je het voordeel dat je vrijspeelde.
- Income: je krijgt zoveel munten als je productie waard is op dat moment. Je kan er dan voor kiezen om voor 10 munten nog een scoringstoken van een gilde te plaatsen.
- Sint Barbara kerk: Daarbij zet je een zwaan-token in en krijg je het voordeel (influence en extra actie of punten). De tax stijgt niet.
- Mining: je neemt x aantal mining-tegels kiest eentje en betaalt de kostprijs in hout om die te bouwen en krijgt eventuele voordelen. Daarna pas je indien nodig de prijssetting aan.
- Joker: je kiest 1 van de vorige acties maar verliest wel 1 influence.
Wanneer je elk 5 kaarten (van de 6) gespeeld hebt, volgt er een tax. Daarbij ga je munten of influence betalen. Na ronde 3, 4 en 5 scoren ook nog de gildes. En na ronde 5 volgt nog de eindscoring. Daarbij scoor je je gebouwen (matchende symbolen), inkomen gedeeld door 10 (niet het resterende geld!), mijnen (area-majority afhankelijk van hoeveel sterren er liggen op die rij).

Conclusie:
Productie en artwork van dit spel is schitterend. En dat mag je ook letterlijk nemen: de zilveren touch op spelbord en kaarten glanst mooi. De symbolen zijn vrij duidelijk en er is een handige player-aid voorzien waar alles heel goed op staat. 
Gameplay waren we alle 4 niet overtuigd. De economie die gesimuleerd wordt, is vrij onvoorspelbaar. Je kan daardoor moeilijk vooruit plannen want heel vaak wordt je plan gesaboteerd door de kostprijs die aangepast werd (en die echt wel vrij random omhoog of omlaag gaat). En dat zorgt ook voor heel veel downtime. Want het is echt afwachten tot je aan de beurt bent of je de actie die je wil doen wel kan/wil betalen. En dan is het ook afwachten of je je 2e geplande actie kan uitvoeren omdat ook hier de kostprijs kan schommelen afhankelijk van wat je eerste actie was.
Daarnaast was de mining-actie echt wel luck of the draw. Je weet op voorhand totaal niet of er iets van sterren op zal staan. Als je pech hebt, betaal je dus veel geld om eigenlijk niets te scoren. Want enkel wie de meeste (of 2e meeste) sterren heeft in een rij zal wel wat punten oprapen. Die sterren zijn dus wel belangrijk.
Ik vermoed dat bij meerdere keren spelen, deze wel wat beter wordt omdat je al een beter beeld hebt van wat de prijs zal gaan doen (kaartjes komen altijd in dezelfde volgorde). Maar de eerste speelbeurt nodigde niet echt uit om deze vaker te spelen. Te veel downtime, te veel onvoorspelbaarheid.
Blij dat ik hem kon spelen, blij dat hij niet in de collectie zit.

Geen opmerkingen: