donderdag 14 december 2023

Santa's Workshop (advanced mode)

Santa's Workshop
Een out of print in een nieuw jasje. Workerplacement. Een familie-variant en een 'advanced mode'. De familieversie zal op kerstavond gespeeld worden met het gezin. Maar gisteren speelden we op Meeples al de gevorderden-versie.
Er zijn 9 rondes waarin je elke ronde 3 of 4 (afhankelijk van spelersaantal) elfjes-meeples gaat plaatsen. 
In je beurt plaats je een meeple en voer je de actie uit.
Mogelijke acties zijn:
- Resources kopen (hout, stof, metaal) en indien mogelijk kan je je elf daar in laten specialiseren door een specialisatie te kopen. Wanneer die specifieke elf dan een volgende beurt naar die specifieke locatie gaat, krijg je een extra van de soort resource die je koopt. Wanneer je resources krijgt moet je ze wel onmiddellijk inzetten, anders gaan ze verloren. Naast ze op de toy-cards (doelkaarten) leggen, kan je resources ook gebruiken voor upgrades op je spelersbordje.
- Houtskool verzamelen. Daarbij vul je je spelersbordje aan tot het maximum.
- Een rendier inhuren. Je betaalt de kostprijs en neemt de kaart bij jou. Je krijgt het voordeel van de kaart en hoe meer verschillende rendieren je verzamelt, hoe meer endgame-scoring je krijgt.
- Nieuw speelgoed selecteren. Je kiest speelgoedkaarten van het spelbord en neemt die bij jou om die later af te werken. Je mag er max 5 liggen hebben.
- Kerstboom versieren waarbij je een punt krijgt of startspeler wordt. En waarbij je voordelen (vooral resources) krijgt van wat er op je kerstbal staat en wat je afdekt in de boom. 
- Assembly-token nemen. Ben je de 1e dan krijg je er eentje. De volgende neemt er 2 en de andere spelers kunnen er 3 nemen. Maar omdat de elfen elkaar een handje toesteken krijgen de 1e en 2e speler punten als een andere speler deze actie kiest (als je zelf bv 1e en 2e bent, dan krijg je wel de extra assembly-token maar niet de punten). De assembly-tokens heb je nodig om je speelgoedkaarten af te werken.
Wanneer je in je beurt een speelgoedkaart volbrengt, scoor je de punten en leg je deze gedekt naast je spelersbordje. Na elke 3 rondes gebeurt er nog een scoring en dan krijgt de speler die het meeste 'joy' bracht (kerstballen in de boom en gescoorde speelgoedkaarten) de meeste punten. De gescoorde speelgoedkaarten gaan daarna in de slee zodat de kerstman het speelgoed naar de kinderen kan brengen.
Na 9 rondes en 3 joy-scoring, krijg je nog een punt voor elke resource op je speelgoedkaarten en op eventuele nog niet afgewerkte upgrades. Daarnaast scoor je ook nog de punten van vrijgespeelde upgrades op je spelersbordje. En de set-collection van de rendieren. Daarna weet je welke elfjes de beste helpers zijn van de kerstman.

Conclusie:
Gameplay-gewijs totaal niets vernieuwends. Eenvoudige workerplacement en resource-management. Wat dit spel doet schitteren is het thema. Prachtige artwork op de speelgoedkaarten en de rendierkaarten. Glinsterende kerstballen om in de boom te hangen. De elfen-meeples die allemaal een andere vorm hebben. Resource-tokens die 'echt' aanvoelen ondanks dat het allemaal cardboard is. De glans van het metaal, de nerven van het hout, het zachte van de stof die tot de verbeelding spreken.
Herspeelbaarheid lijkt me na de 1e play niet zo erg groot. Maar deze is dan ook niet bedoelt als breinbreker, je gaat deze vooral rond de kerstperiode met het gezin of de vriendengroep gezellig samen spelen.
If you love christmas, this is a must-have!

Geen opmerkingen: