donderdag 14 december 2023

The White Castle

The White Castle
Eén van de blikvangers van Essen kwam gisteren op tafel op Meeples. Diceplacement op z'n best.
Het spel duurt ongeveer een uurtje en je hebt welgeteld 9 acties verdeeld over 3 rondes om een zo hoog mogelijke score neer te zetten.
Een beurt is heel simpel: je kiest een dobbelsteen en plaatst die waar je de actie wil doen. Is het cijfer op de dobbelsteen hoger dan de voorgedrukte of vorige dobbelsteen, dan krijg je het verschil in munten. Is het cijfer lager, dan betaal je het verschil in munten. En dan voer je de actie(s) uit van de kleur van je dobbelsteen.
Mogelijke acties zijn:
- Resources verzamelen (rijst, metaal, parels)
- Een daimio verzamelen (soort joker maar ook nodig om een aantal acties te kunnen uitvoeren)
- Vooruitgaan op een track. Dit levert enerzijds eindpunten op maar nog belangrijker is dat hiermee ook de spelersvolgorde bepaald wordt.
- Vooruitgaan met een tuinier, volgeling of schildknaap in de tuin, kasteel of gevechtszone. Daarbij kies je de actie, betaal je de hoeveelheid rijst, parels of metaal en zet je de meeple. Waar je hem plaatst levert een bonus/voordeel en eindpunten op. De tuinier zal bij het zetten en bij elke ronde getriggerd worden. De schildknaap levert een eenmalig voordeel op en geeft je punten per volgeling in het kasteel. De volgelingen krijgen de kaart van waar ze hun volger plaatsen en plaatsen die op hun spelersbordje. Zo kan je daar een privé-actie nemen en ontneem je de anderen de kans om die actie te doen. Een kaart die weggespeeld wordt omdat er een nieuwe kaart komt, komt die face-down onderaan je spelersbordje en kan je die later activeren. Volgers leveren op het einde nog punten op afhankelijk van het niveau waar ze staan in het kasteel.
Kies je de dobbelsteen met het laagste cijfer (die het meest links ligt op de brug), dan ga je als extra produceren. Dan krijg je alle resources, voordelen,... die je met de kaarten verzamelde.
Na 3 rondes is het spel klaar en tel je je punten. De meeste punten scoor je op het einde en komen van track, tuiniers, volgelingen, schildknapen. Daarnaast scoor je per 5 munten nog een punt.

Conslusie:
Terecht eentje die zoveel goeie commentaren krijgt. Het artwork is minder mijn ding maar de symbolen en kleuren zijn wel duidelijk. Speeltijd is ideaal voor als je geen lang spel wil spelen maar toch het gevoel wil hebben dat je wel wat diepgaande keuzes moet maken tijdens het spelen.
Herspeelbaarheid is super. De actie-kaartjes zullen ieder spel anders liggen, de kleuren van waar je de dobbelsteen gebruikt liggen ook elk spel anders,... Geen enkel spel zal gelijk zijn.
Enige minpuntje is dat je afhankelijk bent van de dobbelstenen en wat er gerold wordt. Maar dat wordt dan wel een stuk gecounterd omdat alle spelers het met dezelfde dobbelstenen-pool moeten doen.
Topspel. Komt op de wishlist!

Geen opmerkingen: