dinsdag 19 december 2023

Evenfall

Evenfall
Eentje die ik zag op Essen maar die B totaal niet aan sprak. Zondag konden we deze dan toch eens spelen bij een vriend.
Wij speelden de asymmetrische kant van de karakters.
In je beurt ga je 1 actie doen en zo gaat het de tafel rond tot iedereen gepast heeft.
Mogelijke acties zijn:
- Powerkaart nemen van het speelveld. Daarbij zet je de benodigde werkers en neem je de kaart en leg je die bovenaan je tableau.
- Kaart uit je hand uitspelen. Je betaalt de kostprijs van verschillende resources. Afhankelijk van welke soort kaart speel je die als het een ritual-kaart is op je powerkaarten. Of als het een ander soort kaart is, kan je kiezen of je die als specialist speelt (gebruikt maakt van hun kracht) waarbij je ze links bovenaan in je tableau legt of dat je ze speelt voor endgame-scoring waarbij je ze onder je spelersbordje stopt.
- Resources afgeven voor tokens die je op je rituals kan plaatsen. De groene token zorgt voor dubbele resources bij het produceren, de roze zorgt er voor dat je vooruit kan gaan op je track op je spelersbordje en zo extra's krijgt.
- Produceren kan je 1x per ronde doen en dan gaan alle kaarten bovenaan in je tableau hun resources produceren
- Een werker op een actiespot zetten. Dit kan op een actieveld op het speelveld zijn of op eentje op je spelersbordje of op ritualkaarten. Op deze manier kan je extra resources krijgen, voordelen triggeren, punten scoren,... Er is ook een actieplaats waar je een kaart van boven naar beneden in je tableau kan schuiven. Je zal dan minder resources krijgen bij het produceren maar de ritual-kaarten die je hebt op je powerkaart zullen dan wel scoren bij endgamescoring.
- Naast deze gewone acties heb je ook de 'vrije actie' waarbij je 2 kaarten inruilt voor een resource naar keuze.
Wanneer iedereen passte, volgt er een soort strijd met magie. Op de 3 locaties op het speelveld gaan de werkers tegen elkaar op bieden. De winnaar krijgt een token die je later op een ritual-kaart kan leggen waardoor de punten verdubbelen. Iedereen die minstens x-kracht heeft, krijgt het geprinte voordeel (of voordelen) van de locaties.
Daarna ga je naar de volgende ronde. En na 3 rondes is het einde. Dan krijg je nog punten voor de rituals in je tableau onderaan en voor de endgame-punten die je verzamelde door kaarten onder je spelersbord te stoppen. 

Conclusie:
Artwork en thema is helemaal mijn ding. Spells maken, magie, combo's zoeken,... En toch klikte deze niet helemaal voor mij. Wat ik wel erg leuk vond was de balans zoeken tussen resources produceren en wanneer dan verplaatsen naar beneden voor endgame-scoring. De asymmetrische krachten zijn an sich leuk maar lijken niet echt heel goed gebalanceerd. Het ene karakter speelde duidelijk makkelijker dan het andere. En ook de 'luck of the draw' speelt een rol.
Natuurlijk is dit maar met 1 play en zal je sneller de mogelijkheden en combo's zien als je de kaarten beter kent. Maar met deze eerste speelbeurt was ik niet overtuigd van het spel en ben ik blij dat ik braaf naar B (en ons spellenbudget) geluisterd heb en deze niet gekocht heb.

Geen opmerkingen: