zaterdag 24 februari 2024

Città-Stato

Città-Stato
Action-selection via bag-building.
Er zijn 7 rondes en in elke ronde heb je x-aantal beurten, afhankelijk van welke en hoeveel blokjes je hebt in je voorraad. Acties betaal je met cubes in de kleur van gekozen actie. 1e actie 1 cube, 2e actie 2, 3e actie 3,... maw je hebt gemiddeld 2 of 3 acties per ronde.
Wanneer je betaalt met cubes, zal je de 1e actie de cube op het speelbord leggen. Iedere ronde ben je dus eentje kwijt. Bij de volgende acties betaal je meer cubes maar gaan die in je zakje.
Witte cubes zijn ook jokers voor geel en groen, zwarte cubes zijn jokers voor oranje en paars. Maar voor bepaalde acties of kaarten heb je ook gewoon enkel wit of zwart als kleur nodig.
Mogelijke acties:
- Een kaart kiezen. De kleur van de kaart die je wil is de kleur van de cubes die je moet afgeven. Je neemt de kaart uit de onderste rij en kiest of je ze wil gebruiken voor de actie die er op staat of wil verbranden voor een actie/voordeel op je spelersbord. Als je ze speelt voor de actie van de kaart, hou je de kaart bij voor de eindscoring. 
- Een upgrade doen. Dan schuif je op je spelersbordje de marker vooruit, betaal je met die kleur cubes en krijgt het eenmalige voordeel. Je hebt ook een betere actie vrijgespeeld dan de startactie in bepaalde vlag-acties.
- Een vlag-actie kiezen:
* geel: extra cubes kopen. Het aantal te besteden munten is virtueel en is afhankelijk van hoe ver je de actie hebt geupgraded.
* wit: een vlagje naar keuze nemen en je eigen starterskaart-actie uitvoeren
* groen: aantal cubes uit je zakje trekken
* oranje: je legt een token gedekt neer. Zoveel cubes zal je op het einde van de ronde in je zakje moeten steken. Wie hier het meeste heeft, mag een kaart kiezen uit 1 van de 2 rijen. De andere (verliezende) spelers mogen een kaart kiezen uit de onderste rij. Wie niet mee deed, mag zijn marker naar links of rechts verplaatsen.
* zwart: leg vlaggetjes af en neem 3 kroontjes
* paars: activeer 1 van de 4 nog niet geactiveerde kaarten (afhankelijk van hoe ver je upgrade is kan je hier uit kiezen). Bij het kiezen van kaarten 2, 3 of 4 schuif je ook je marker bovenaan naar links of rechts en moeten de andere spelers dit ook doen.
Wanneer iedereen gepast heeft, stopt de rond. Voor de volgende ronde worden de kaarten veranderd en trek je (afhankelijk van je upgrade-track) nieuwe blokjes uit de zak.
Eindscore is afhankelijk van je goalcard. Als je er aan voldoet met je marker op je spelersbord, scoor je het hoogste van punten, maar dan enkel als je voldoende kroontjes hebt om de afstand tussen je laagste en hoogste score te overbruggen. Voldoe je er niet aan, scoor je het laagste aantal punten als eindscore. De 1e is wat je tijdens het spel scoorde, de 2e score bekom je door van iedere kaart 1 te kiezen en die te gebruiken (voor punten of voordelen) of te verbranden. 

Conclusie:
Droog, droger, droogst...
Op zich eenvoudige acties, maar scoringsmechanisme is heel raar. Enerzijds is het niet eenvoudig om tijdens het spel punten te halen. Anderzijds wil je ook niet te hoog scoren want anders wordt het bijna onmogelijk om het verschil te overbruggen met kroontjes, aangezien je 2e scoring sowieso maar een fractie is van wat je tijdens het spel scoorde. Het is zelfs niet balanceren tussen 2 scores, het is echt soms kiezen om een actie te doen waar je geen punten scoort.
Het lijkt interactief met de manier waarop je je marker gaat verschuiven en anderen die via bepaalde acties moeten volgen. Maar eigenlijk zijn er zoveel manieren waarop jij alleen mag schuiven, dat dit gewoon niet interessant is. Iedereen eindigde in de benodigde zone. En zelfs als je startkaart daarin moeilijk is, zijn er mogelijkheden om die te ruilen zodat je altijd wel in de goeie zone zal terechtkomen. Maakt het spel nodeloos ingewikkeld en voegt eigenlijk niets toe.
Artwork zo goed als onbestaande, allemaal heel beige op het spelbord, behalve de acties die hun kleurtje moesten houden. Ziet er erg saai uit en speelde ook zo. Het voelde allemaal heel mechanisch aan. Veel keuzes maar geen interessante keuzes.
Werd niet gesmaakt wegens... te droog!

Geen opmerkingen: