zondag 23 juni 2024

Graspop Metal Meeting: let's conquer the mud!

Graspop 2024. Of eerder modderpop zoals in 2016. Onze eerste kennismaking met GMM was er eentje in de modder, met afgesloten parking, extra shuttle-bus,...
Voor J was het dit jaar de eerste kennismaking met GMM. En direct ook een pittige.
De modder waar je op sommige plaatsen ondanks het vele stro tot je enkels in wegzakte kon de pret gelukkig niet drukken. Het bleef de hele dag droog en dat was wel nodig. De natte kledij kon drogen (fonteintjes van modderwater, daar moet je nu eenmaal door), we konden wat zon op onze snoet wel appreciƫren en het is allemaal wat gezelliger zonder de regencapes.
Voor J smaakt het naar meer: volgend jaar wil hij opnieuw gaan.
We gaan natuurlijk naar GMM voor de optredens. En dit jaar zagen we toch wel een paar toppers.
* Top-optredens:
- Defects: we kenden de band niet en ze openden in de Metal Dome. Maar wat een opener! Super concert met een band met genoeg energie die er duidelijk zin in had.
- Ice Nine Kills: horrorthema's op metalmuziek. What's not to like?! Leuke show, toffe nummers. Enige minpuntje: de crowdsurfers die in je nek belanden (en zeker als het de 5e of 6e keer is dat het dezelfde man is, ben je dit toch wel wat beu).
- Brutus: Belgisch en op z'n best. Supergoeie show in de Metal Dome. Niet het soort metalmuziek waar ik normaal naar luister. Maar op een festival in een tent is dit echt top.
- Kamelot: vroeger niet zo'n fan, intussen heb ik ze leren appreciƫren. En ze stelden gisterenavond niet teleur. Een show met alles er op en er aan, een energieke zanger en band die duidelijk met plezier op het podium stonden. En dan nog Melissa Bonny als zangeres bij een aantal nummers. Heel blij dat we ze eind oktober nogmaals gaan zien.
- J vond Death by Romy nog goed, wat ons dan weer niet kon bekoren. Maar bij Brutus vluchte hij dan weer weg uit de Metal Dome. De jeugd heeft duidelijk een andere smaak.
* Flop-optredens
- Limp Bizkit: Meer geouwehoer dan muziek, 100 keer hetzelfde zeggen hoe hij 'de liefde' voelde,... Hij had geen zin om te spelen en lulde er dan maar op los om het uur te volbrengen. Nochtans kan dit een heel goed optreden zijn want wanneer er dan eindelijk wel een nummer gespeeld werd, hadden ze de wei wel mee. Maar als je elk nummer afwisselt met oeverloos gepraat, dan komt er van sfeer weinig terecht. Minste optreden van de hele dag.
- Steel Panter moesten we noodgedwongen uitzweten omdat we ons plekje voor Nine Ice Kills niet wilden opgeven. Flauw, iedere keer dezelfde slechte grapjes,... (geen foto's)
* Andere optredens die we zagen:
- Mammoth WVH. De muziek wordt door ons wel ok bevonden. Optreden was goed. Maar niet dat het er bovenuit stak
- Red zagen we maar kort stukje (geen foto's). Muziek werd goed bevonden. Over de teksten zal ik maar niets zeggen. Beetje zelfde genre van christian-metal als Skillet. Maar die laatste steken er muzikaal dan wel met kop en schouders bovenuit.
-We zagen ook nog While She Sleeps en Avanged Sevenfold maar beiden maar een deeltje van het optreden.
-En afsluiter Bring me the Horizon hebben we door vermoeidheid bij de heren maar een halfuurtje kunnen meepikken.
Intussen zitten alle modderkleren in de was, staan de schoenen te drogen en kunnen we op een zonnige zondag recuperen na een festivaldagje.

Sfeerfoto's








Defects
Death By Romy
Mammoth WVH
Ice Nine Kills
While She Sleeps
Brutus
Limp Bizkit
Avenged Sevenfold
Kamelot
Bring Me The Horizon