zondag 2 juni 2024

Habitats

Habitats
Tile-drafting en Tile-laying
Je hebt een jeep en gaat op safari-tocht. Of jungletocht. Of op tocht in de woestijn. Of...
In je beurt kies je een tegel die voor of naast je jeep ligt. Je rijdt de auto dan verder en zet de neus in de richting die je gereden hebt om de tegel te nemen. De tegel wordt aangevuld. Maar die zal je in een volgende beurt niet kunnen nemen want je kan niet achteruit.
Je legt je tegel horizontaal of verticaal aangrenzend aan andere tegels. Bij dierentegels ga je proberen combo's te maken zodat je dier elk gevraagd landschap kan bereiken zonder extra tegels nodig te hebben (wanneer je er aan voldoet zet je een dierenmeeple er op of legt een token).
Daarnaast heb je nog foto-tegels die hun eigen scoring hebben (staat op de tegel), tent- en brug tegels die punten geven voor aangrenzende tegels en torens die een patroon hebben waarin dieren en bloemen scoren. 
Je gaat x-aantal tegels kunnen leggen en dan volgt een scoring van de goalcards. Dat zijn er 2 per ronde en er worden 3 rondes gespeeld. Bij gelijkspel scoor je beiden de laagste waarde (en die kan dus 0 zijn).
Na 3 rondes scoor je ook de tegels en ken je de winnaar.

Conclusie:
Het artwork is schattig. Die meeples zijn ook erg leuk. En fotogeniek. Maar net zoals in veel deluxe-upgrades misschien wel niet nodig. Een token er op leggen kost minder tijd dan op zoek gaan naar de juiste meeple (want je, ieder dier heeft zijn eigen meeple). En een token zorgt voor net wat duidelijker beeld van wat al ok is en waar je nog op moet inzetten.
Het draft en puzzelaspect is leuk.
Maar met die schattige dieren mispak je je er toch wat aan. Deze is pittiger dan hij op het eerste zicht lijkt. En soms te veel geluk nodig, aangezien de juiste tegels er moeten liggen (in het begin van het spel bv bijna enkel gele ondergrond en dan is het vloeken want je bent er niets mee, later lagen er dan bv heel veel torens en tenten die je moeilijk kon inpuzzelen).
Het was ook het laatste spel van de marathon en mijn hoofd zat eigenlijk te vol om deze puzzel nog te maken. Ik wil hem dan ook graag nog eens spelen met een fris hoofd want dit zal mijn kijk misschien nog veranderen.
Op dit moment loop ik dus niet over van enthousiasme. Maar ik wil deze wel graag een 2e kans geven.

Geen opmerkingen: