vrijdag 14 juni 2024

Kerala: The way of the elefant

Kerala: the way of the elefant
Puur tegellegspelletje dat op een halfuurtje speelt.
De startspeler legt x-aantal tegels open gelijk aan het aantal spelers. En mag als 1e eentje kiezen. Die legt hij aan aan 1 van zijn olifanten en gaat zijn olifant dan op de juist gelegde tegel plaatsen. Daarna is de volgende speler aan beurt om 1 van de openliggende tegels te kiezen. Wanneer alle tegels in die ronde gekozen zijn (of je terug bij de startspeler bent, als er iemand paste), dan neemt de volgende speler het zakje, trekt x-aantal tegels enz. Je kan 2x in het spel passen. Wanneer je dit doet, dan leg je 1 olifant neer en hoef je die ronde geen tegel te nemen.
Je kan een tegel overbouwen, met sommige tegels kan je een andere tegel of je olifant verplaatsen naar waar je dat wil. De bedoeling is dat je van elke kleur minstens 1 tegel hebt. En dat liefst in 1 aaneensluitend gebied, want heb je meerdere gebieden van 1 kleur, dan ga je minpunten krijgen. Behalve als het je eigen kleur is, dan mag je 2 gebieden hebben.
Het spel stopt wanneer alle tegels op zijn. En dan volgt de puntentelling. Heb je meer gebieden per kleur dan moet je die wegdoen tot je er maar eentje overhoudt en telt elke weggelegde tegel als 2 minpunten. Elke rechtopstaande olifant is nog een punt. Je telt daarna per kleur het aantal olifantjes en dat zijn je punten voor die kleur. Daarnaast heb je nog 2-kleurige tegels die 5 punten scoren als die correct aansluit. En dat vormt je eindscore.

Conclusie: Wat een mooie artwork. Ik ben helemaal gek op die olifantjes! Daarnaast zijn de kleuren en symbolen ook heel duidelijk. En heeft het spel heel eenvoudige regels. Maar ondanks die eenvoudige regels zit er toch meer denkwerk en diepgang in dan je op het 1e zicht zou zeggen. Je moet zorgen dat je liefst maar 1 gebied per kleur hebt maar dat is nog niet zo eenvoudig. Je moet dus goed plannen. En een beetje geluk hebben met de tegels die getrokken worden. Toppertje na 1 play. Ik weet alleen niet of deze overeind blijft na x-aantal keer spelen.

Geen opmerkingen: