zondag 9 juni 2024

Stemmen

Inclusie is...
De mogelijkheid krijgen om je stem uit te brengen.
Voor M de eerste keer dat hij mag stemmen. En dat had toch wat voeten in de aarde. Want -hoe jammer ook- op school in buitengewoon onderwijs werd daar geen aandacht aan besteed.
In tegenstelling tot de 2 andere tieners die alle info ea krijgen was er bij M geen enkele les over hoe je kan stemmen, waar je een stemtest vindt,... M was dus eerst niet geneigd te gaan stemmen. Puur wegens geen info en geen gedragenheid vanuit de school.
Dan maar dit stuk zelf opgenomen, omdat we het belangrijk vinden dat hij deel uitmaakt van de maatschappij en dat zijn stem ook gehoord wordt.
Met de jongerenstemtest en vragen herformuleren en een stuk makkelijker maken kwamen we 1,5u later tot een resultaat. Daarna nog eens de uitleg gegeven en de keuze open gelaten maar wel vanuit de optiek dat hij het ging doen. We zijn er geregeld blijven over praten hoe het moest. En heel erg bekrachtigd in dat hij dat kan. En ja, hij is ervoor gegaan. Heeft deze ochtend zijn stem uitgebracht en dat is heel goed verlopen. Enkel bij het dichtplooien van de stembrieven heeft B wat geholpen wanneer hij uit het stemhokje kwam.

Geen opmerkingen: