vrijdag 21 juni 2024

Glass Road

Glass Road
Action-selection en resource-management in pure vorm.
Wij speelden met 2 en daarbij zijn de regels net iets anders dan met meer spelers.
Het belangrijkste mechanisme in dit spel is 2x het rad met resourcemanagement. Je hebt een rad en gaat tijdens je beurten resources bijkrijgen en verplaatsen. Wanneer je een leeg vak hebt net naast de wijzer van de basisresources schuift de wijzer door, je krijgt een upgrade naar 1 extra glas of steen maar verliest dus van elke basisresources eentje.
Het spel bestaat uit 4 rondes. Je gaat elke ronde simultaan 5 kaarten selecteren en op basis daarvan ga je dan acties uitvoeren. Je speelt elk om beurt een kaart. Ben je de enige met die kaart op handen, dan krijg je beide acties. Heeft je tegenspeler die ook, dan krijg je allebei de keuze welke van de 2 acties je gaat uitvoeren. Je speelt verder tot iemand alle kaarten uitgespeeld heeft. Heeft de andere speler nog 3 kaarten in handen, dan mag die nog 1 kaart uitspelen. Indien niet, dan stopt de ronde.
De meeste acties draaien rond resources krijgen en/of omzetten. Er zijn echter 2 andere acties mogelijk:
- je koopt een tegel die voordelen gaat opleveren. Ofwel onmiddellijk éénmalig gebruik, ofwel ongoing ability of endgame-scoring.
- je gaat 3 gedekte tegels (eentje van elke stapel) nemen en bij jou leggen. Die kan enkel jij dan kopen en bouwen op je spelbord.
Na 4 rondes stopt het spel en tel je de punten. Punten zijn enkel te verdienen met de endgame-tegels die je hebt gekocht (en de 3 voorgedrukte op je spelbord).

Conclusie:
Symbolen duidelijk. Artwork basic maar ok. Het past in het spelgeheel.
Gameplay: In het begin dacht ik 'ja, dat komt goed', inschatten wat de ander gaat spelen (adhv welke keuzes van endgame-tegel weet je al een beetje welke richting het uit gaat) en hopen dat je gelijk hebt. Dat rad dat zo frustrerend goed is. En toch viel het voor mij wat plat. Je doet 4 rondes hetzelfde: kaartje spelen en resources omzetten om daarna een tegeltje te kopen dat hopelijk wat punten gaat opleveren. Maar ondanks dit, bouw je weinig op en levert het met maar 4 rondes erg weinig punten op. Het was bij ons ook vrij duidelijk vanaf het begin wie er ging winnen.
Niet overtuigd van deze klassieker. 

Geen opmerkingen: