dinsdag 18 juni 2024

Bruxelles 1893 Belle Epoque

Bruxelles 1893 Belle Epoque
Deze stond in de namiddag op Meeples ingepland. Bieden, area-control en workerplacement.
Je bent een architect in Brussel en gaat bouwmateriaal verzamelen, een gebouw bouwen en inrichten met kunstwerken die je krijgt en/of verkoopt.
De startspeler bepaalt uit 2 opties op welk veld je speelt en welke acties dus al dan niet toegankelijk zijn.
In je beurt ga je 1 of meerdere van je meeples op het spelbord plaatsen.
* Speel je op het kolommenbord dan plaats je 1 meeple met 1 of meer geldstukken op de gekozen actieplaats.
Mogelijke acties:
- Bouwmaterialen nemen: je kiest 2 algemene bouwmaterialen (blauw, bruin, geel) naar keuze uit de voorraad.
- Bouwen: je betaalt de nodige bouwmaterialen waarbij je minstens met de 2 aangeduide materialen moet betalen (mogen ook jokers zijn). Daarna verzet je het rad zodat een volgende bouwactie (door jezelf of door medespelers) met andere materialen moet betaald worden. Je legt je gebouw op 1 van de actieplaatsen. En daarna krijg je 5 punten indien je niet met witte blokjes (joker) betaald hebt.
- Schilderij krijgen: je kiest een schilderij en legt dat bij jou
- Schilderij verkopen: je mag het rooster x-aantal keer manipuleren afhankelijk van hoeveel schilderijen je hebt. Dan verkoop je een schilderij en krijgt de munten en punten van waar dat kleur staat. Je legt je verkochte schilderij op 1 van de 2 plaatsen (mag je zelf kiezen). Een volgend schilderij dat je wil verkopen kan niet dezelfde kleur hebben als wat er bovenaan ligt.
- Een nobele steunen. Ofwel kies je een nobele voor éénmalig voordeel. Ofwel leg je die bij jou en kan je elke beurt het voordeel gebruiken. Op het einde van het spel moet je deze echter wel kunnen betalen of je verliest punten.
Wanneer je op een gebouw van een andere speler staat op een actieplaats krijgt die nog een extra voordeel.
* Speel je op het Brussel-bord dan plaats je 1 meeple, staat er op die actie al 1 of meerdere meeples, dan plaats je altijd 1 meer dan de meeste meeples van 1 kleur. Bij een 4-spelerspel kunnen 2 spelers 1 meeple op dezelfde actie plaatsen en moet er pas een extra meeple betaald worden vanaf de 3e speler die die actie kiest.
Mogelijke acties:
- Geld: je krijgt x-aantal geld afhankelijk van de kaart die er ligt
- Nobele gebruiken: je kan (1x per beurt) x-aantal nobelen gebruiken (afhankelijk van waar je staat op het track) voor hun voordeel
- Jokeractie: je kiest 1 van de acties van het kolommenbord en voert die uit (kan handig zijn wanneer die niet meer toegankelijk is of wanneer je bv geen geld meer hebt om te leggen)
- Witte bouwmaterialen nemen: deze dienen als joker bij het bouwen.
De eerste die past krijgt nog een kaartje met 2 'manneke pis' en een munt. Wanneer alle spelers gepast hebben, volgt nog een clean-up en een scoring. Wie het meeste meeples heeft op het Brussel-bord moet er 1 terug in de voorraad leggen (bij gelijkspel geldt dit voor alle spelers die gelijk staan). Elke lelie met 4 meeples er rond scoort en wie het meeste meeples heeft krijgt punten afhankelijk van zijn track (bij gelijkspel krijgen ze allebei het voordeel). Daarna ga je op het kolommenbord kijken wie het meeste geld heeft gelegd in elke kolom. Die krijgt de voordelenkaart. Je kan de kaart gebruiken voor het voordeel of om endgame-scoring te verhogen. En er staan soms x-aantal 'manneke pis' op. Bij gelijkspel krijgt niemand de kaart. De nieuwe startspeler wordt bepaald door wie het meeste manneke pis voor zich heeft.
Na 6 rondes is het spel klaar en volgt er nog een endgame-scoring. Je moet je nobelen betalen en voor elke nobele die je niet kan betalen krijg je 5 minpunten. Daarna krijg je punten voor gebouwen (afhankelijk van het track). En nog voor meeples, nobelen, schilderijen, geld (ook hier weer afhankelijk van hoeveel kaarten je er bij gezet hebt aan de rechterkant van je bordje).

Conclusie: Het artwork is mooi! Belle epoque en dat toont zich in stijl. De symbolen zijn duidelijk en intuitief en elke actie heeft een eigen kleur zodat je heel snel weet over welke actie het gaat. Jammer echter dat de symbolen zo klein zijn weergegeven onder de actieplaats want als er overheen gebouwd is, wordt het echt goed kijken om te zien welke actie er onder verstopt zit. Zonde want dit vertraagt het spel wel wat.
Gameplay is helemaal mijn ding: bieden, workerplacement, area-control zijn samen wel een mooi geheel. En elke actie is wel overgoten met een laagje interactie. Want wat je doet heeft op verschillende manieren effect op je tegenspelers. Je moet dus tegen een beetje frustratie kunnen maar wat is dit heerlijk spelen! Met 4 speelde deze op 2 uurtjes. Doenbaar maar soms net wat te frustrerend voor de laatste speler. Met 2 kan ook maar medespelers vertelden dat deze dan echt wel anders speelt ivm meerderheden die makkelijker zijn en meeples kwijtraken op het Brussel-bord. Ik zou dan ook eerder opteren om deze met 3 te spelen.
Deze versie is dan ook eentje met een uitbreiding er bij maar die hebben we voor een 1e keer spelen er wijselijk uit gelaten. Een extra grondstof, extra spelbord ea ging net wat te veel van het goede zijn.
Er is ook een 1e editie en daarbij zijn in deze versie nu een paar kleine veranderingen die gameplay beter maken zoals bv kiezen van kleur schilderij ipv random gedekt nemen en bepalen van startspeler.
Als deze nog eens op tafel komt, sluit ik met veel plezier aan.

Geen opmerkingen: