dinsdag 18 juni 2024

Tapestry met alle uitbreidingen

Tapestry
Eentje waar een tijdje geleden veel rond te doen was. Niet enkel omwille van het spel maar ook omwille van het ongebalanceerd zijn van een aantal volkeren. Dit werd toen wel wat rechtgezet en er zijn intussen ook 3 uitbreidingen die zorgen voor meer balans en meer mogelijkheden om te scoren.
Maar omwille van de negatieve commentaren heb ik die toen niet gespeeld en kwam het er later ook niet van. Toen vorige zondag Meeples een hele dag was en er niemand van de spelersgroep kon, sloot ik uiteindelijk bij deze aan.
In het begin van het spel kies je een uniek volk uit de 3 die je trekt. Die hebben soms een extra startvoordeel en/of een voordeel tijdens het spelen. Daarna krijg je ook nog 1 gebouwenkaart waarbij jij de enige bent die dat gebouw kan plaatsen indien je aan de voorwaarden voldoet.
Daarna ga je elk om beurt acties doen. En die zijn eigenlijk vrij eenvoudig: je betaalt resources om vooruit te gaan op 1 spoor en voert de bijhorende actie uit. Er zijn 4 sporen bij het basisspel en 1 extra met uitbreiding.
- blauw: gaat focussen op verkennen waarbij je met bepaalde acties tegels gaat trekken en/of leggen op het spelbord, aangrenzend aan je hoofdstad of aan door jou veroverde gebieden. En zorgt voor bruine huisjes wegspelen.
- geel: gaat focussen op technologiekaarten (en ze upgraden) en gele huisjes wegspelen.
- rood: gaat focussen op veroveren van de aangelegde tegels of gebieden van een tegenspeler en rode huisjes wegspelen
- groen: gaat focussen op vooruitgaan op andere sporen (met of zonder bonus) en vrijspelen van grijze huisjes
- paars (uitbreiding): gaat focussen op kunstwerken die je elke keer je naar een nieuwe era gaat, gaat triggeren. Daarnaast kan je ook nieuwe bordjes verdienen van elke soort huisjes waardoor je beter gaat scoren op dat spoor.
Wanneer je op een spoor als 1e een gebouw passeert, krijg je ook dat gebouw om op je stad te plaatsen. Gebouwen en huisjes ga je zo plaatsen in je stad dat je een grid van 3x3 bedekt (gratis resource naar keuze) en/of rijen en kolommen scoort (grijze huisjes-track).
Als je niet meer kan of wil, dan ga je passen en kom je in een nieuwe era terecht. Je triggert je kracht van je volk (indien van toepassing), gaat een nieuwe tapestry-kaart spelen, mag een technologiekaart upgraden en krijgt inkomsten van de vrijgespeelde sporen. Inkomsten zijn resources en punten. En in een volgende beurt kan je dan gewoon opnieuw acties uitvoeren. Het kan dus perfect zijn dat spelers in verschillende era's spelen.
Het spel is gedaan wanneer iedereen geen acties meer kan doen na era 4. Daarna volgt nog een upgrade van technologiekaarten en ga je nog een laatste keer je inkomen scoren.

Conslusie: De gebouwen (en ook huisjes) zijn echt wel mooi gedaan. Groot, gemakkelijk te hanteren en oogt leuk. Maar naar overzicht houden is dit wel een nadeel want het kan wat chaotisch worden op je spelersbordje op die manier. Een tegeltje in de juiste vorm had ook perfect gekund, zou de prijs drukken en maakt het overzichtelijker. Hoewel ik over het algemeen fan ben van deluxe-upgrades en mini's ea, vond ik het hier niet echt een meerwaarde.
Gameplay is echt goed. Veel keuzemogelijkheden want vanuit je volk zal je al in een richting geduwd worden op welke sporen je je zal focussen. Daarnaast krijg je tijdens het spelen ook wel wat tapestry-kaarten waardoor je ook hier veel keuze hebt en zoekt naar de beste combo. 
Nu de balans er meer is, is het ook echt spannend. Dan zie je plots iemand een grote sprong nemen en denkt dat je dat nooit zal inhalen en dan plots sta je even ver. 4 van de 5 spelers zaten dan ook echt tegen elkaar van punten (nummer 5 liet ons het nakijken).
Voor een eerste keer spelen hoefde het paarse track er niet bij. Dit maakte het voor mij net wat te veel keuze en te veel verschil in mogelijke scoring. Ik snap waarom veelspelers van Tapestry dit wel leuk vinden. Maar zelf ben ik aan het terugkomen van al die uitbreidingen.
Met 5 was spelduur wel erg lang, ruim 3u. Ik denk dat hij met 3 of 4 beter speelt wegens minder downtime en kortere spelduur.
Al bij al: een goed spel waar ik met plezier nog eens bij aansluit, maar dan liefst enkel basisspel.

Geen opmerkingen: