donderdag 14 maart 2019

Glen More

Glen More, een al wat ouder spel dat nu opnieuw op Kickstarter staat in een nieuwere versie.
Daarom werd op Meeples deze op tafel gezet.
Het is een tileplacement in euro-style, wat meestal niet mijn favoriete genre is. Er komt gelukkig ook nog wat workerplacement bij kijken.
Je bent een boer in schotland en je wil handel drijven in schapen, koeien en whiskey. En natuurlijk wil je van bepaalde soorten meer hebben dan je medespelers.
De laatste in de rij mag altijd de actie doen. Zo kan het zijn dat je verschillende acties na elkaar kan doen. Maar het kan even goed dat je lang moet wachten op je volgende beurt omdat je een tegel verder weg gekozen hebt.
Je gaat met je meeple op een tegel staan en 'koopt' die. Sommige tegels zijn gratis, anderen moet je met resources betalen. Daarna leg je je tegel aan, volgens de regels van de kunst. En waar je je tegel aanlegt, activeer je zowel je nieuwe tegel als alle andere tegels rond je tegel. Op voorwaarde dat je op 1 van die andere tegels een zwarte meeple staan hebt. Zwarte meeples kan je ook van het bord halen wanneer je die tegel activeert en dan worden ze chieftain. Ze kunnen dan geen tegels meer activeren maar zorgen wel voor punten.
Tegels kunnen grondstoffen leveren. Grondstoffen omzetten in whisky of punten. Of ze kunnen een gebied met een extra kaart en voordeel opleveren.
Je hebt 3 rondes. Na elke ronde wordt er gekeken hoeveel whisky, chieftains en kaarten je meer hebt tov diegene die het minste heeft en afhankelijk daarvan scoor je punten.
Na de 3 rondes wordt er ook nog een eindscoring gedaan. Daarbij krijg je nog een punt voor elk muntstuk dat je hebt, kijk je hoeveel punten je kaarten nog opleveren. En een belangrijke: je krijgt 3 minpunten bij elke tegel die je meer hebt dan de persoon met de minste tegels.
Zo moet je dus tijdens het spel echt wel keuzes maken en je tegenspelers in de gaten houden. En kan je niet zomaar elke goeie tegel oprapen.
Het is een spel met wat uitdaging. Ik zal het meespelen als het op tafel komt. Het heeft toch een paar leuke mechanismes.
Maar het zegt me niet genoeg om het zelf aan te schaffen.

Geen opmerkingen: