zondag 31 maart 2019

Pixie Queen

Een koningin die haar pixies als slaafjes behandelt en zweepslagen uitdeelt.
Een thema dat me wel kan bekoren. En het thema is dan ook heel mooi uitgewerkt doorheen heel het spel. Regelmatig mag je een zweepslag verwachten. Maar af en toe kan je zelf ook je zweepje bovenhalen om een medespeler ervan langs te geven.
Het spel is een workerplacement met wat bied-elementen. Er zijn 7 rondes en per ronde heb je 3 fases.
De 1e fase is stelen.
Daarbij ontvang je de goederen die afgebeeld zijn bij de actieplaats waar je pixie staat. En eventuele voordelen die je verkrijgt met je fiches.
De 2e fase is de eigenlijke actiefase.
Daarbij ga je je 4 schijven inzetten om acties uit te voeren. Je kan resources ontvangen of omzetten, je kan stijgen op het goud- of zilverspoor, een actie kopiëren, een offer doen,... Afhankelijk van welke strategie je in je hoofd hebt en van welke actie je medespelers doen ga je hier op inzetten om uiteindelijk ringen te maken en bijhorende punten te krijgen of punten te krijgen voor je offers die je brengt.
De 3e fase is de offerfase.
Daarbij ga je ofwel het gevraagde voedsel offeren waardoor je pixies omhoog kunnen gaan om bij de koningin te geraken en te gaan dienen in het kasteel, wat je ook punten oplevert.
Ofwel offer je goud of zilver om vooruit te geraken op het spoor. Wat je minder zweepslagen (minpunten) oplevert en wat je vooruit helpt om ringen te kunnen maken. Ook hierbij is het strategisch denken wat voor jou op dat moment het meeste oplevert.
Daarna ga je kijken hoeveel strafpunten je nog krijgt van de pixies die nog niet gepromoveerd zijn en van het zilver- en goudspoor. En begin je terug aan fase 1.
In het begin heb je resources nodig en wil je veel krijgen om te kunnen promoveren, offeren,... Maar op het laatste wil je die zo veel mogelijk kwijt. Want de koningin is niet blij dat je zaken achtergehouden hebt en straft diegene die het meeste over heeft.
Het leuke aan dit spel is dat je de gekende mechanismes soms wat anders moet gaan spelen wegens de minpunten die je zoveel mogelijk wil ontlopen, ook al zijn die onvermijdelijk. Ook fijn dat het thema heel mooi verweven zit in het spel waardoor je geen saaie euro voor je hebt maar echt wel meegezogen wordt in de fantasiewereld van de elfjes en hun boze koningin. En doordat je op verschillende sporen goed moet scoren om te winnen en je elkaar wel wat dwars kan zitten, is er voldoende interactie en creëer je wel wat herspeelbaarheid. Het speelbord is wel wat druk, zeker als je de 1e keer speelt is het zoeken. Maar éénmaal je de indeling en de picto's door hebt, speelt het vlot. Het artwork is dan ook wel erg mooi.

Geen opmerkingen: