dinsdag 3 september 2019

Terugblik op Tsjechië - jaargang 2

Net zoals vorig jaar doen we een terugblik op onze vakantie.
Wat was leuk?
Wat kon beter?
Wat doen we volgend jaar?
- Ons huisje in Olsina was echt top! Het heeft van ons dan ook een welverdiende 10 gekregen op booking.com. Mooie en grote ruimtes, gezellig, proper, alles aanwezig, gratis wifi, mooie tuin,...
Na x-aantal jaren op campings in een stacaravan was het dan ook een verademing om eens echt wat ruimte voor onszelf te hebben. Iedereen had genoeg persoonlijke ruimte, we leefden niet op een paar vierkante meter samen en dat deed wel deugd. Het was ook een stuk rustiger. Geen lawaai van andere kampeerders, enkel de krekels die zich lieten horen. Heerlijk om zo eens vakantie te hebben.
Het had echter ook een nadeel. We bleven vooral rond het huisje 'plakken' en hebben minder (culturele) uitstappen of natuurwandelingen gedaan dan ik gewild had. Aandachtspuntje voor volgend jaar!
- Met de hond op reis. Hmmm, dit is dubbel. Het was leuk om hem bij ons te hebben, we moesten hem niet missen. Maar het heeft meer aanpassingen gevraagd dan we op voorhand ingeschat hadden. Door zijn verlatingsangst zijn we zeker de 1e dagen nergens echt naartoe geweest. En wanneer we dan toch ergens naartoe gingen, had je toch altijd in het achterhoofd dat je niet te lang mocht wegblijven want dat P het moeilijk had. Ook het slapengaan was niet zo aangenaam, met een hondje die bij ons 'moest' slapen en er iedere ochtend om 6u was om zijn plasje te gaan doen. Uitslapen zat er op die manier niet in.
De autorit was ook niet zo aangenaam voor P. Zeker in het terugkeren overdag was het stresserend.
Zowel voor ons als voor P zelf is het beter dat hij volgend jaar niet mee gaat. Maar we gaan hem dan ook wel erg missen. (Als het gaat over 'kleinere' reisjes zoals bv een weekendje naar zee of de Ardennen, gaat hij sowieso wel mee!)
- De streek. Hoewel de natuur in de streek wel mooi was, sprak het me minder aan dan de natuur in het noorden van Tsjechië. Het reuzengebergte,... heeft veel meer indruk gemaakt dan Sumava Nationaal Park.
Ook ivm cultuur was vorig jaar de combinatie met Praag en Theresienstadt toch wel interessanter dan Cesky Krumlov en de kastelen in de buurt.
Het voordeel was dan wel dat je dit jaar geen uren in de auto moest zitten om ergens naartoe te gaan. Op een halfuurtje rijden was er voldoende te doen, te bezichtigen,... En ook het nationaal park was op een halfuurtje rij-afstand.
- Het weer. Daar scoorde Tsjechië dit jaar wel wat minpunten. De vooruitzichten waren slechter dan het weer dat we uiteindelijk kregen. Maar echt warm of mooi weer, was het toch niet. De eerste week frisjes, de 2e week wat warmer maar bijna altijd bewolkt.
En laat ons nu net die zon echt wel gemist hebben. We zaten vlakbij een meer en konden er amper gebruik van maken. Het hele gezin had er wat last van.

Conclusie: hoewel het geslaagde vakantie was, gaan we volgend jaar Tsjechië links laten liggen en zoeken we een plaatsje waar de kans op mooi weer hoger is.
Veel kans dat het opnieuw Spanje (regio Ametlla del Mar - Tarragona - Valencia) wordt, maar het kan even goed het zuiden van Frankrijk worden. Of misschien zelfs Italië.
Het huren van een huisje is ons wel bevallen. Dus de kans is groot dat we daar naar op zoek gaan ipv een camping. Maar dan natuurlijk liefst met een zwembad en dat is niet goedkoop. We zullen waarschijnlijk met het gezin moeten bespreken wat voorrang krijgt: een zwembad of de rust en ruimte van een huisje.
Maar laat ons nu nog maar even wegdromen...

Geen opmerkingen: