donderdag 15 december 2022

Planet B

Planet B
Workerplacement op 2 verschillende niveau's.
Er zijn geen vast aantal rondes, de laatste beurt wordt getriggerd wanneer de laatste kaart op het spelbord komt. Dit kan snel zijn als iedereen telkens dezelfde actie kiest, dit kan ook wat meer tijd vragen als iedereen acties gaat spreiden.
In je beurt ga je 1 van de 3 actiebordjes kiezen en je valiesje daar plaatsen. Je voert de acties in zelf gekozen volgorde uit.
Mogelijke acties zijn:
- resources krijgen
- bouwen: je betaalt de kostprijs en bouwt de kaart en krijgt punten
- nieuwsbericht: je kiest een gele kaart en krijgt de voordelen die er op staan
- 'workies' gebruiken: je krijgt of plaatst een aantal gekleurde werkers op een gebouwde kaart om voordelen/punten te krijgen
- vooruit gaan op 1 van de tracks en/of incasseren. Zo ga je extra 'workies', stemmen, resources, punten of geld kunnen krijgen.
Voor acties of bij het activeren van gebouwen, nieuwsberichten,... kan je blije of verdrietige gezichtjes krijgen. Dit bepaald ook je inkomen voor de volgende ronde na de verkiezingen.
Als er 3 valiesjes liggen bij 1 bordje wordt het omgedraaid en trigger je een extra fase waarbij je stemmen gaat scoren en een clean-up gaat doen door bordje om te draaien of te vervangen door een nieuw. Je gaat ook de track-marker voor de verkiezingen vooruit schuiven.
Wanneer de tracker bij de verkiezingen staat trek je alle workies van je kaarten terug. En dan ga je om beurt drie stemmen uit een zakje trekken. Wie de meeste stemmen van de eigen kleur heeft, krijgt de presidentskaart en scoort grote punten. De 2e wordt vice-president en scoort wat minder punten. En de laatste krijgt de lama-kaart en een paar puntjes.
Na de laatste ronde scoor je nog punten voor geld, voor blije/boze gezichtjes en voor je eind-karakter van de laatste verkiezingsronde.

Conclusie:
Op basis van artwork van de doos en het drukke kleurenschema van het spelbord, zou ik deze gewoon laten liggen. Wanneer je meer in detail gaat kijken, spreekt dit echter wel aan. Er zit wel wat maatschappijkritiek en humor verwerkt in de afbeeldingen.
Gameplay is echt vlot. Duidelijke symboliek, eenvoudige actie-mogelijkheden. En toch veel diepgang. Verschillende mogelijkheden om goed te scoren maar wel met de nodige moeilijke keuzes. Beetje een puntensalade met genoeg opties maar toch een duidelijke richtlijn op wat je speelt.
Puntje van kritiek: het papieren geld dat gebruikt wordt voor zowel munten als punten. Verwarrend want je moet deze 2 stapels echt apart houden. En de keuze voor biljetten gelijkaardig als monopolygeld is thematisch leuk maar praktisch is het niet. Ik vrees ook dat die biljetten snel zullen kreuken van het constante gebruik.
Blij dat deze in de spelersgroep zit want deze wil ik zeker nog spelen.

Geen opmerkingen: