vrijdag 23 december 2022

Versailles

Woensdag trokken we voor J's late verjaardagscadeau naar Versailles.
Alles geregeld voor M en N, want J had wat exclusieve tijd met ons. Vroeg opstaan en vertrekken. Het verkeer ging vlot waardoor we er goed op tijd waren. Ideaal om de eerste aanblik van Versailles te zien met een streepje zon. De zon zou voor de rest van de dag verdwijnen achter de regenwolken, maar die eerste indruk nemen ze ons toch niet meer af.
Even in het begin van de tuin rondlopen tot we konden binnengaan in ons tijdslot. En dan de ogen uitkijken. Het paleis is dan ook erg groot en hangt vol kunstwerken. Letterlijk van de vloer tot het plafond in sommige kamers.
We hadden een audio-gids gehuurd. Maar dat bleek een vergissing. Goed voor als je héél veel tijd hebt want zoveel uitleg dat het niet vooruit ging. We hebben dan maar gekozen om af en toe eens luisteren als er echt iets interessants was.
Eerst de kamers van het paleis en de koning, daarna de kamers van de dauphine ea. En als laatste de tijdelijke tentoonstelling.
Na onze dure lunchbreak (een broodje van 9€ is er toch echt wel over!), gingen we door de tuinen naar Le Grand Trianon en Le Petit Trianon, 2 kleinere paleizen. Ook wel de moeite om te bekijken en een stuk rustiger dan het grote paleis. Enige nadeel: je stapt toch wel een eindje en met de regen die plots naar beneden viel was dit niet zo'n aangename wandeling.
De tuinen zelf lijken ons heel mooi te zijn. Maar nu waren de standbeelden overdekt met doeken, het beeld van Appolon was weg voor restauratie en het weer zorgde er niet voor dat je met plezier buiten liep. Een ideaal excuus om later, bij beter weer, eens terug te keren voor een bezoek aan de tuinen.
Na een 6-tal uurtjes rondlopen en ons onderdompelen in de 17e eeuw, was het tijd om de terugrit aan te vangen. Wat file in Parijs maar uiteindelijk kwamen we moe maar voldaan op een redelijk tijdstip thuis.
Als afsluiter van de dag bestelden we nog pizza voor de hongerige 16-jarige.

Geen opmerkingen: