vrijdag 23 december 2022

Valda: Rise of the Giants en Ragnarok

Valda speelden we al vaker. Altijd een leuk spel. Nu zijn er ook uitbreidingen die we onlangs via kickstarter aankregen.
 
Rise of the Giants:
In vergelijking met enkel basisspel zijn er wel wat aanpassingen. 
Zo ga je in een andere volgorde acties doen en is de resources dobbelen als laatste fase aan de beurt.. Behoorlijk logisch tijdens het spelen, al is het dobbelen voor resources laatste beurt dan overbodig.
De andere aanpassing is dat je je kaarten verdeelt in 2 decks. Eentje met resourcekaarten en eentje met aanvals- en verdedigingskaarten. Je kiest zelf van welk stapel je kaarten neemt.
Voor elke god kan je een reus in de plaats nemen. Die werken op eenzelfde soort manier als de goden maar hebben andere voordelen. Verhoogt zeker de herspeelbaarheid.
Er komen ook runes in het spel die je gratis kan inwisselen voor 1 resource van elke soort.
Ragnarok:
Een nieuwe soort kaarten (oranje boord) die je eerst open op tafel legt en pas in een volgende beurt gaat kunnen gebruiken. Alleen jammer dat je ze in de 1e en bij een laatste ronde niet meer kan gebruiken (als je ze in je resource-fase ronde 5 trok of een actiepunt gebruikte voor kaarten in ronde 6).
Bij het bouwen zijn er kistjes met voordelen en waar je bouwt krijg je dat voordeel.
Als 2e deel van de uitbreiding kan je ook een god of reus aanvallen ipv de persoon zelf. Het aantal zwaardjes dat niet verdedigt wordt, gaat dan naar beneden op het volgelingenspoor. Eens de god of reus dood is, verdwijnt die actie (je kan ze niet meer uitvoeren) en kan er niet meer gebouwd worden. Zorgt voor nog meer interactie.

Conclusie:
De uitbreidingen voegen zeker iets toe. De reuzen zorgen voor extra mogelijkheden en herspeelbaarheid, het kunnen doden van goden en reuzen voor meer interactie.
De oranje tactiek-kaarten zijn voor mij niet echt een grote toevoeging. Ze kunnen sterk zijn maar je kan ze maar in 4 vd 6 rondes echt gebruiken. En er zitten er wel heel veel in het spel.
Runes zijn gewone tokens ipv acryl of hout. Jammer aangezien de andere resources wel mooi uitgewerkt zijn in acryl of hout. Voegen niet zo veel toe, al zijn er zeker mogelijkheden, afhankelijk van welke goden/reuzen er gekozen worden.
Wat ons wel was opgevallen is dat bepaalde reuzenkaarten echt heel sterk zijn. Zelfs wat overpowered?
Zeker 2 uitbreidingen die het basisspel meer keuzes en mogelijkheden geven.
Al vind ik het basisspel op zich ook al voldoende voor een leuke spelavond.
En zou ik eens willen testen met wat je al dan niet toevoegt van de uitbreidingen. Beetje mix en match. Vooral benieuwd hoe het speelt zonder de oranje tactiek-kaarten. 

Geen opmerkingen: