vrijdag 28 juni 2019

Dice Hospital

Een combinatie van een worker-placement met dobbelstenen kiezen en activeren.
Je hebt een ziekenhuis en moet je patiënten (de dobbelstenen) beter maken.
Eerst worden 15 dobbelstenen gerold. Die worden per 3 in een ambulance gezet, gesorteerd per gerolde cijfers. Dan mag iedereen een ambulance kiezen. De hogere dobbelstenen zijn patiënten die snel beter zullen zijn en dus snel punten opleveren. Maar dan ben je wel de laatste die zijn specialist of uitbreiding van het ziekenhuis kan kiezen. De lagere dobbelstenen zijn patiënten die kritiek zijn. Die kunnen doodgaan of veel verzorging nodig hebben. Als je hen kiest, ben je wel startspeler bij het kiezen van de specialist of uitbreidingen en heb je de volgende beurt 1e keuze.
Je hebt 3 verpleegsters die je kan plaatsen in het begin.
Maar via specialisten krijg je extra meeples bij die extra functies/voordelen hebben. Elke kamer op je spelersbord heeft een functie en het is de bedoeling dat je je verplegend personeel zo goed mogelijk inzet.
Een patiënt wordt ontslagen (en levert punten op) wanneer hij na een 6 nogmaals geactiveerd wordt. Hoe meer patiënten je tegelijk ontslaat, hoe meer punten dit oplevert.
Maar pas op, als een patiënt niet verzorgd wordt deze ronde, wordt hij nog zieker en gaat de dobbelsteen een cijfer naar beneden.
Heb je een cijfer 1 en je moet die naar beneden zetten, dan gaat hij dood. Per dode krijg je op de eindscoring 2 minpunten. Ook als je ziekenhuis te vol is (en je dus niet genoeg patiënten kon ontslaan de vorige ronde) en je de nieuwe dobbelstenen niet kan leggen, ga je moeten kiezen welke je laat doodgaan.
Wij vonden het een leuk spel. De deluxe-uitvoering die we speelden is ook erg mooi.
Het is niet zo moeilijk van regels. Maar wel eentje waarbij je goed moet nadenken hoe je je acties gaat plannen, wanneer je wel of niet voor de kritieke of de gezondere patiënten gaat,...
Wegens al te veel worker-placements, gaat deze niet in de collectie komen. Maar als hij eens ergens op tafel komt, zal ik de 1e zijn om mee aan te schuiven. Want dit spel is wel heel goed bevallen!

Geen opmerkingen: