dinsdag 11 juni 2019

Piratoons

Om in piratenthema te blijven werd Piratoons het 2e spel van de avond.
Een simpel biedspel.
Een aantal boot-onderdelen en een aantal crewmembers, vlaggen, kanonnen,... worden gedekt klaargelegd.
De zandloper wordt omgedraaid en het deksel weggenomen. Het bieden begint.
Je zet een meeple van je kleur op het onderdeel waarop je biedt. Wanneer de zandloper leeg is, mag je verder bieden tot iemand stop zegt. Daarna stopt het bieden.
Als er meeples van de andere kleur staan, dan heffen hetzelfde aantal meeples elkaar op. Waardoor het mogelijk is dat je met maar 1 meeple wint, hoewel de anderen er meerdere meeples op gezet hadden.
Per meeple die je niet gebruikt hebt om te bieden, krijg je een munt.
Na de 1e biedfase, volgt er nog een biedfase. Maar nu met geld. Op alle onderdelen die niet besproken zijn, kan nu geboden worden. Je kiest blind een aantal munten en gaat bieden wie als 1e mag kiezen. Ook hier geldt dat eenzelfde aantal muntstukken als een medespeler elkaar opheft.
Daarna bouw je je boot en verfraai je deze.
Er zijn 8 rondes. Daarna volgt de puntentelling.
Je scoort door een goeie bootopstelling te hebben (schelpen die in elkaar passen), de meeste vlaggen, de meeste tonnetjes en set-collection van de crewmembers en luiken. Maar je kan ook minpunten scoren door het minste je boot gevuld te hebben met crewmembers of je bootopstelling die niet klopt.
Het bieden is leuk, je maakt ook een fraaie boot. Maar het piratenthema lijkt er wat op gekleefd.
Het was niet direct ons ding.
Ook om met de kinderen te spelen, konden we al inschatten dat dat geen succes zou worden. Eerder geruzie bij het bieden en zetten van meeples.
Ken jezelf en je kroost ;-)

Geen opmerkingen: