dinsdag 11 juni 2019

Loot island

Ons laatste piratenspel werd Loot Isand.
Per ronde wordt er een evenement omgedraaid.
Je krijgt 7 kaarten en gaat die uitspelen. Je kan die in oplopende volgorde aan een haven leggen door je token daar te leggen. Of je discard er 2 van dezelfde kleur om de actie van een klein eilandje te doen. Je kan ook passen.
De kaarten hebben 4 verschillende kleuren. En ze hebben een aantal acties. Zo kan je andere spelers een vloek (zwart kubusje) geven. Of jij (en de andere spelers die op dezelfde locatie liggen met hun token) kunnen een kaart nemen, of een zwart blokje verwijderen. Maar de interessantste zijn de schatten.
De acties van de kleine eilandjes zijn 3 blokjes verwijderen, 2 blokjes verwijderen, een schatkaart en een blokje nemen, de boot een halte verder laten varen, je token onderaan leggen (dat wil je doen omdat die als eerste de keuze heeft uit de schatkaarten), je token ergens bijleggen zonder een kaart te moeten leggen of 2 kaarten extra nemen.
Wanneer iedereen gepast heeft, gaat de boot varen. En gaan de 2 rijen langs die zijde scoren als er minstens 5 kaarten liggen. De grootste rij kaarten scoort alle schatkaarten plus het aantal tokens in de haven. De andere rij scoort enkel de schatkaarten op de kaarten.
Wanneer je een schatkaart kiest, ga je aandacht hebben voor set-collection. Maar elke kaart zorgt ook voor een aantal vloeken. Je kan echter ook een schatkaart kiezen en discarden om een aantal blokjes weg te gooien.
Na een aantal rondes (5 in een 4-speler spel), moet je zorgen dat je minder dan 13 vloeken hebt. Anders ben je dood. Daarna mag diegene met de minste vloeken een healerskaart kiezen. Die healerskaarten kosten punten, dus je kiest die die voor jou het minste minpunten oplevert.
Het spel duurde toch wel een uurtje, langer dan we gedacht hadden. Maar terwijl we speelden, hadden we niet het idee dat het al zo lang was. Het speelt dus erg vlot.
De spelmechanismes zijn niet innovatief. Workerplacement met set-collection en elkaar wat dwarszitten.
Maar we hebben ons een kriek gelachen, er was veel interactie, veel ambiance.
En dat maakt dat het wel een gezellige afsluiter was.

Geen opmerkingen: