dinsdag 11 juni 2019

Jamaica met uitbreiding 'The Crew'

Pirates!
Een avondje spellen met piratenthema.
Als eerste spel kwam Jamaica met de uitbreiding 'The Crew' op tafel.
Jamaica is een racespel met veel interactie.
De startspeler rolt de 2 D6-dobbelstenen. Hij kiest welke hij op het dag-veld legt en welke op het nacht-veld komt. Die dobbelstenen bepalen de kracht van de actie.
Iedereen selecteert een kaart van de 3 kaarten in zijn hand. De linkerzijde van de kaart is de dag-actie, de rechterzijde de nacht.
Elk om beurt voer je je kaart uit. Mogelijke acties zijn: voedsel krijgen, geld krijgen, kanonnen krijgen, stappen vooruit zetten, stappen achteruit zetten.
Voedsel, geld en kanonnen laad je in je ruim (spelersbordje). Heb je geen plaats meer, dan moet je iets anders weggooien. Maar wat je weggooit, mag niet hetzelfde zijn als wat je net ontvangen hebt.
Op de vakjes waar je eindigt, betaal je de aangegeven goederen (voedsel of geld). Lukt dit niet, dan betaal je alles wat mogelijk is. En daarna schuif je een vakje achteruit. Daar moet je opnieuw de aangegeven taks betalen. Lukt dit opnieuw niet, dan ga je verder achteruit drijven. Dit gaat zo verder tot je op een vakje komt dat je kan betalen of dat een rustpunt is.
Wanneer je geld betaalt, leg je eigenlijk aan in een haven. En daar kan je een piraat inhuren (uitbreiding The Crew). Elke piraat heeft een eigenschap die je voordelen oplevert. De piraten die te overtuigen zijn, hebben toegang tot de fles rum. Je kan echter enkel de piraten inhuren die naast de fles staan. Om de fles te verzetten, betaal je een munt per vakje. De piraten moeten ook in je ruim geplaatst worden en leveren ook nog punten op in de eindscoring.
Sommige vakjes hebben geen kostprijs, maar leveren een schat op. Dan neem je de token en de bovenste schatkaart.
Er zijn vloekkaarten die minpunten opleveren, gewone schatten die punten opleveren. En er is de diamant-kaart. Die leg je open naast je ruim. En dan ben je een target, want nu wil iedereen jou enteren om die schat te kunnen stelen.
Over target gesproken: wanneer je op hetzelfde vakje eindigt als een andere speler, breekt er een gevecht uit. De aanvaller kiest hoeveel kanonnen hij inzet en gooit met een dobbelsteen met alle even waarden tussen 2 en 10. Het vlakje van de 12 is een ster. En dat wil zeggen dat het sowieso een hit is. Nadat de aanvaller gerold heeft, is het de beurt aan de verdediger. Ook die kiest hoeveel kanonnen hij inzet en rolt de dobbelsteen. De winnaar mag een vakje uit het ruim van de tegenstander kiezen als buit. hij kan echter ook een gesloten schatkaart kiezen of de diamant-kaart nemen. Wanneer je zelf een vloekkaart hebt, kan je die dan ook aan de verliezer geven ipv een buit te nemen.
Het spel eindigt wanneer iemand als 1e zijn boot over de eindmeet stuurt.
Het is een licht spel. De uitbreiding is echt wel een must! En met minder spelers, zal een deel van het plezier van aanvallen,... wegvallen, dus best te spelen met 4 spelers.
Het zijn geen moeilijke mechanismes, gewoon dobbelen, kaart kiezen, vechten en racen.
Maar we hebben de grootste pret gehad.
Zeker eentje die - als we die 2e hands tegenkomen - wel eens aangekocht kan worden.

Geen opmerkingen: