donderdag 6 juni 2019

Dojo Kun

Op meeples kwam Dojo Kun op tafel. Het is een workerplacement met veel spelers-interactie. Iets wat ik nog niet eerder speelde.
Je start met een vechter en die ga je door te gaan trainen voorzien van upgrades. Waardoor hij sterker wordt en een speciale move kan aanleren. Of je laat hem een journey doen waarbij hij punten kan scoren.
Je hebt verschillende mogelijke acties om hem of haar te trainen en dan kan je nog kiezen welke upgrade je wil uitvoeren. Maar je kan ook nieuwe vechters aantrekken en ook hen trainen.
Het is de bedoeling dat je meer dan 1 fighter gaat trainen maar je houdt er best rekening mee dat je er maar 2 kan afvaardigen voor een tornooi (in een 4-speler spel).
Na 3 rondes trainen volgt er een tornooi. Daarbij neem je het op tegen een andere vechter (die van jezelf of die van een medespeler). Hoe meer upgrades je hebt, hoe meer dobbelstenen je krijgt om te vechten. Je rolt de dobbelstenen, telt de voetjes, vlakke handen, grijphanden en vuisten. En via een systeem waarbij je de ander schade toebrengt. De voet brengt de score van grijphanden van de tegenspeler omlaag, de waarde die overblijft brengt schade toe aan jou vlakke hand-score. Die nieuwe vlakke hand-score brengt dan zoveel schade toe aan de vuisten van de tegenstander. Zo ga je beide partijen af. En dan wordt als uitkomst gekeken naar de vuisten. Wie het meeste vuisten overhoudt, wint en gaat door naar de volgende ronde.
De andere spelers gaan voor het gevecht een weddenschap aan en krijgen punten als ze de winnaar juist gegokt hebben.
De winnaars gaan door naar de volgende ronde. Enz tot er 1 winnaar overblijft. Alle spelers krijgen de punten van de plaats die ze behaald hebben.
Na het 1e tornooi volgen er nog 3 rondes waarin je nieuwe vechters kan kopen of je vechters verder kan trainen. En na die 3 rondes volgt er een 2e tornooi. Met een grotere inzet van punten.
Na dit 2e tornooi is het spel gedaan en volgt de puntentelling.
Het is geen zwaar spel. Er is wel wat dobbelgeluk mee gemoeid.
Thematisch zit het ook heel mooi in elkaar.
Een groot voordeel is dat deze workerplacement veel interactie heeft dmv het tornooi. Er is ook weinig downtime tussen de beurten.
Een ideaal spel voor wie graag een gezellige tijd met het gezin of vriendengroep heeft zonder zwaar te moeten nadenken.
Waarschijnlijk komt hij wel in de collectie.

Geen opmerkingen: