woensdag 6 november 2019

Everdell

Eén van de populairdere spellen van de laatste tijd, zeker nu de uitbreidingen ook een hit zijn, wordt deze weer vaak gespeeld in de spellenclubs,...
Wij hadden hem nog niet eerder gespeeld. Na Essen was hij in het bezit in de spelersgroep. En gisteren kwam hij op tafel.
Het spel is een combinatie van worker-placement en engine-building. Het doel is om het beste dorp uit te bouwen waarbij je maar 15 bouwplaatsen hebt.
Je start met 2 meeples en een aantal handkaarten (hoeveel is afhankelijk van de spelersvolgorde) en gaat dan acties doen.
Je kan je meeple, die in de vorm van een schattig diertje is vormgegeven, plaatsen om resources te krijgen. Resources zijn bessen, stenen, hars of hout. Bij bepaalde actieplaatsen kan je ook een kaart trekken.
Een andere actie is om een kaart te bouwen. Dan betaal je de resources of je kan die gratis leggen als je een kaart hebt die je die specifieke kaart gratis geeft. Je gaat dus ook wel willen op die engine spelen om zo de beste (en goedkoopste) combinaties te scoren.
Elke kaart die je bouwt geeft je een voordeel. Dat kan productie zijn tijdens het bouwen en tijdens de productiefases van de seizoenen. Dat kan productie zijn op basis van een bepaalde voorwaarde. Dat kan een endgame bonus zijn. Maar evengoed een plaats om een werker te zetten om een specifieke actie te doen (uitgelegd op de kaart).
Als laatste mogelijke actie ga je je voorbereiden op het volgende seizoen. Je neemt de bijhorende extra meeple(s), je neemt je werkers terug bij je en kan dan de actie van het seizoen doen (productie of kaarten nemen).
Zo speelt iedereen zijn eigen spel, het kan perfect zijn dat iemand al in een volgend seizoen zit terwijl je zelf nog niet uitgespeeld bent in dat seizoen. Het leuke daarvan is dat de actieplaatsen altijd goed volzet zijn, dat je kan kiezen om een seizoen zo goed mogelijk te spelen of net te gaan racen om in het laatste seizoen extra punten te pakken door kaarten te discarden op een actieplaats.
We hadden een leuke tijd. Het is geen moeilijk spel van gameplay. Je moet soms wel wat geluk hebben met de kaarten en mogelijke combinaties. Het schattige artwork is zeker een groot pluspunt. Het spel heeft jammer genoeg weinig interactie. Behalve elkaar eens blokkeren op een actieplaats of een kaart nemen die de andere wou, speel je eigenlijk vooral op je eigen city. En je hebt echt wel veel plaats nodig op de speeltafel.

Geen opmerkingen: