dinsdag 26 november 2019

Dreamscape

Dreamscape is een abstract spel ontworpen door een Belg. Je begeeft je in de droomwereld en moet je dromen proberen reconstrueren op je playboard.
Er zijn 6 rondes en in die rondes ga je reizen over het speelbord en daarbij shards verzamelen. Met die shards bouw je dan je droom na. Zo sprokkel je punten. Of krijg je minpunten als Mr Nightmare in je dromen verschijnt.
In het begin van het spel krijg/kies je een droomkaart.
In de ronde ga je reizen. Je hebt 4 actiepunten. Een stap kost je een actiepunt. Een shard oprapen is ook een actiepunt. Maar als je reist naar een andere locatie waar als key (1e shard) eenzelfde kleur ligt als je op je playerboard in je hand hebt of waar geen shards meer liggen, is dit gratis. Je kan 1x per ronde een gratis actie van het bord doen. Afhankelijk van welke locatie je staat. Mogelijke acties zijn 1 shard uit het zakje trekken en in je hand nemen. 2 shards uit het zakje trekken en op de zones plaatsen. 2 shards van je playerboard wegnemen en terug in je hand nemen. 3 shards verschuiven. De shards op een locatie van plaats wisselen. 6 droomkaarten trekken en er 1 kiezen.
Deze actie komen ook terug op je droomkaarten, maar de acties van de droomkaarten kan je ook gebruiken tijden het creëren van je droomtafereel. Belangrijk dus dat je naast het mogelijks kunnen bouwen van je kaart, ook kijkt naar welke actie je er bij krijgt.
Wanneer je speelt met Mr Nightmare (als je een beetje spelersinteractie wil, is dit toch aan te raden!), wordt ook telkens de actie geblokkeerd waar de speler geëindigd is en worden rode shards gelegd, die je moet oprapen bij het reizen.
Daarna ga je je droom nabouwen. Alle opgepikte shards ga je op je playerboard plaatsen. Je kan wel nog ruilen, 2 dezelfde is 1 naar keuze, 3 rode (Mr Nightmare) is 1 naar keuze, een groene kan je inwisselen voor een boompje, witte heb je nodig om je dromertje te verplaatsen. En hierbij kan je ook je acties van de droomkaarten gebruiken. Dit doe je best, want die shards komen in het begin van de volgende beurt terug in je hand en zorgen er voor dat je bv van het begin al gratis kan reizen naar bepaalde locaties.
Als je je droomkaart gemaakt hebt, scoor je de punten en afhankelijk op welk cijfer van de locatie je staat, mag je zoveel droomkaarten kiezen en eentje houden.
Bij het verplaatsen van je dromertje, kan je punten scoren door op bepaalde shards te gaan staan, of krijg je een extra beweging met je dromertje.
Daarna wordt alles bijgevuld. En wordt de nieuwe spelersvolgorde bepaald.
Na 6 ronden is het spel gedaan. Wie nog rode shards liggen heeft, krijgt minpunten. Ook per niet gehaalde droomkaart krijg je minpunten. En om het nog wat ingewikkelder te maken, worden na de laatste ronde ook nog 4 doelkaarten gescoord.
Zelf ben ik over het algemeen geen fan van abstracte (bouw)spellen. Maar deze zit gewoon zo goed in elkaar! Het artwork is ook niet mijn stijl, maar past wel mooi bij het thema. Het spel heeft mij aangenaam verrast! Echt een topper!
Voor herspeelbaarheid zijn er verschillende doelkaarten, er zijn verschillende uitbreidingen,... Dus dat zit zeker ook goed.

Geen opmerkingen: