woensdag 13 november 2019

Master of Renaissance

Lorenzo Il Magnifico in kaartspel. Of zo wordt het toch omschreven. Terwijl het eigenlijk engine-building en resource-management is.
Je hebt 2 karakterkaarten die je punten opleveren als je aan de voorwaarden voldoet.
Je hebt in je beurt de keuze uit 3 acties.
Ofwel krijg je resources en stockeer je die op je playerboard. Resources krijg je door een rij knikkers te activeren. Witte knikkers leveren niets op, andere kleuren leveren die kleur resources op. Belangrijk is dat je maar een aantal plaatsen hebt. En dat je rekening moet houden met dat je gelijke resources moet samen stockeren. 1, 2 of 3 gelijke en daar kan geen ander kleurtje bij. Als je resources moet weggooien omdat je ze niet kan plaatsen, krijgen de medespelers een stap vooruit op het pauselijk spoor. Ook de rode knikker levert een stap op dat spoor op.
Ofwel koop je een kaart. Dan lever je resources in en bouw je je engine op. Je start met een level 1 en kan daar een level 2 en daarna een level 3 op bouwen.
Ofwel zet je je engine in werking. Dan plaats je je resources op de plaatsen die je wil activeren en krijg je daarna de uitkomst, waarbij je nieuw geproduceerde resources in je kist legt (niet op je stockage op je playerboard) en je stappen vooruit kan op het pausenspoor.
Het spel eindigt wanneer iemand 7 kaarten liggen heeft in zijn engine (karakterkaarten tellen hier niet bij mee!) of wanneer iemand het eind van het spoor bereikt.
Dan worden de punten op je enginekaarten geteld, de extra punten van je karakterkaarten, de punten van je pausenspoor en per 5 resources krijg je ook nog een punt.
Het spelmechanisme van de knikkers die je schuift als resources is erg leuk. Het zorgt ook voor interessante keuzes: welke resources je kan stockeren, welke je nodig hebt, hoeveel stappen vooruit je je medespelers wil geven,...
Je speelt vooral multiplayer solitaire, maar door de korte duur van het spel, is dit niet zo'n groot nadeel. Blokkeren doe je vooral door een goeie combinatie van knikkers weg te spelen of door net de kaart die iemand wil voor de neus weg te kapen.
Een aangenaam spel met leuke spelmechaniek die we zeker nog eens willen spelen. Eentje die perfect kan na een wat langer of zwaarder spel.

Geen opmerkingen: