zaterdag 23 november 2019

Trismegistus

Een Essen-hype. Deze zag je regelmatig terugkeren. Wij hebben hem niet aangeschaft maar hij zit wel in de collectie bij vrienden. Gisterenavond konden we hem spelen.
Typische eurogame met een thema opgeplakt. Het leek op basis van de uitleg veel en ingewikkeld maar éénmaal je aan het spelen bent, gaat het vlot en vrij intuïtief.
Er zijn 3 rondes waarbij je elke verschillende beurten hebt. Een beurt bestaat uit het kiezen van een dobbelsteen, je actie uitvoeren, medespelers die een reactie kunnen doen op jou actie en een clean-up wanneer je 3 dobbelstenen gespeeld zijn.
Als startkapitaal krijg je een aantal resources, een activatietegel, een starters-experimentkaart, een expert experimentkaart en een geheime opdrachtkaart.
Je kiest een dobbelsteen waarbij je niet enkel moet letten op de kleur en het symbool maar ook op hoeveel dobbelstenen er liggen en wat dus de 'waarde' is van je dobbelsteen. Je kiest enkel een dobbelsteen als je geen dobbelsteen op je actie-track hebt liggen.
Je kiest een actie.
Ofwel gebruik je het symbool van je dobbelsteen.
Zo kan je ofwel 1 of meerdere ruwe materialen (resources) krijgt van dit symbool. Je betaalt per resource 1 actiepunt (schuift de dobbelsteen eentje op). Je kan ook 1 (of meerdere) experimentenkaarten reserveren. Of je neemt de essence verbonden aan het symbool. Of je kan een activatietegel weer naar de actieve kant brengen.
Je kan ook de kleur van de dobbelstenen gebruiken.
Dan kan je resources transformeren door ze via een pijl door te schuiven naar het volgende vakje. Daarbij geef je een essence naar keuze af en stijg je op dat essence-spoor.
Of je kiest een tegel die bonussen oplevert, zowel van activatie wanneer iets over een bovenstaande lijn getransformeerd wordt, als een symbool dat je nodig hebt om je opdrachtkaart te kunnen scoren.
Tijdens je beurt kan je als gratis actie ook een experimentkaart vervullen waarbij je de kaart onder hetzelfde kleur schuift en je een bonustegel op je playerboard kan leggen. Of met goud een bonustegel kopen. Bonustegels moet je ook goed kijken hoe je ze inroostert op je playerboard, want bij een volledig rij of kolom krijg je ook nog de afgebeelde resources of voordelen. En een bonustegel flippen is ook een gratis actie en levert je het voordeel van de tegel op.
Andere spelers hebben 2 reactie-fiches waarbij ze een eigen actie kunnen doen op basis van jouw symbool of kleur van dobbelsteen. Zij mogen de gekozen actie maar éénmalig doen en flippen dan hun token.
Nadat van iedereen de 3 dobbelstenen opgebruikt zijn, start de volgende ronde.
Voor de eindscore worden de punten van de vervulde experimenten geteld. Ook sommige tokens en goud levert nog 1 punt op per fiche of per goud. Je scoort de punten van je behaalde doelkaart(en). Als je hoog genoeg eindigt op een track levert dit ook nog punten op. En natuurlijk hoeveel bonustegels je op je playerboard hebt kunnen leggen, zorgt nog voor heel wat punten.
Dit spel krijgt van ons een mooie score. Het speelt vlot. Het zorgt voor een aantal lastige keuzes. Het kiezen van de dobbelstenen is echt een leuk mechanisme. En het heeft ook asymetrische playerboards waarbij er allemaal verschillende bonustegels en voordelen zijn per playerboard, wat de herspeelbaarheid vergroot.
Het is wel jammer dat er een aantal fouten zijn op de player-aids, symbolen die omgekeerd staan, zwarte kaarten die onder geel geschoven moeten worden,... En de symbolen lijken ook heel erg op elkaar wat ervoor zorgt dat vergissingen wel mogelijk zijn.
Al bij al een degelijk spel waar we graag bij aansluiten als hij op tafel komt.

Geen opmerkingen: