donderdag 7 november 2019

Nocturion

Een kickstarter met pick-up in Essen. Bij ons nog niet op tafel gekomen, maar op Meeples was dit het spel van de avond.
De startspeler rolt de dobbelstenen. Elk om beurt kies je een dobbelsteen.
Elke dobbelsteen heeft een waarde op het bord, en afhankelijk van welke waarde je gekozen hebt, kan je je actie doen. Het interessante is dat het geen standaard worker-placement is omdat elke locatie 3 tegels bevat en die tegels elk spel anders zullen liggen. Zodat elk spel wel wat anders is.
Nadat je een dobbelsteen gekozen hebt, voer je in spelersvolgorde al je acties uit. Maw je plaatst je dobbelsteen, krijgt de resource (die je dubbel kan krijgen als je op de juiste kant kiest, afhankelijk van een seizoenenwiel) en kan de actie van die plaats uitvoeren. Acties zijn bescherming tegen vloeken, first player token, resource wisselen, curse kaart uitdelen of monster oproepen.
Wanneer je dit gedaan hebt, kan je nog equipment aanschaffen, dat levert punten op en zorgt voor extra mogelijke acties. Of je kan een quest spelen, waarbij je punten en een éénmalig voordeel krijgt.
Tussendoor kan je ook je monsters gebruiken. Ofwel gebruik je ze om de waarde van de dobbelsteen te manipuleren. Ofwel gebruik je hun eigenschap die een voordeel heeft voor jou of een nadeel heeft voor één of meerdere tegenspelers.
Na 8 jaren (rondes van het seizoenenwiel) is het spel voorbij. Wie het meeste punten heeft, is de winnaar.
Nocturion krijgt eigenlijk vrij negatieve commentaren op boardgamegeek (bgg). Ik had dus wel lage verwachtingen van dit spel. Het was dan ook een aangename verrassing dat het wel een leuk spel is. Vrij eenvoudig van gameplay. Maar toch wel wat nadenken voor welke resources je wil gaan, wat geluk met de dobbelstenen en altijd leuk om wel wat spelersinteractie te hebben. Ook een korte speelduur waardoor die wel eens gespeeld kan worden als je geen zin hebt in urenlang spelen. De artwork is ook een pluspunt. Een wat donkere uitstraling, fantasy, ridders en draken. De deluxe-tokens bij de Kickstarter zijn ook erg mooi en geven toch net dat tikkeltje extra.
Alleen jammer dat de bijpassende en aangekochte sleeves ervoor zorgen dat de kaarten niet meer in de inlay passen.

Geen opmerkingen: